Linkovi

U obrani kibernetskog prostora, SAD traga za mladim hakerskim talentima


Rastući broj napada putem Interneta na kompjutere američkog ministarstva obrane naveo je jedan konzorcij javnih i privatnih organizacija da pokrenu kampanju nazvanu 'Kibernetski izazov'. Cilj kampanje je dovođenje i do desetak tisuća mladih u profesiju specijalista za internetsku sigurnost.

Alan Paller, stručnjak za sigurnost kompjutera, prisjeća se kako je lansiranje sovjetskog satelita Sputnjik, 1957., potaknulo američku vladu da ubrza svoj prilično tromi program svemirske tehnologije. Sada, Paller – koji je jedan od direktora obrazovne kompanije SANS Institute – vodi kampanju da se ista takva energija unese u obranu kibernetskog prostora pred napadima bilo šaljivđija, lopova ili špijuna.

"Program Cyber Challenge provodi se na nacionalnoj razini slično kao što se dogodilo nakon lansiranja Sputnjika, kada su Sjedinjene Države ustanovile da su zaostale u svemirskim istraživanjima. Sada, zemlja zaostaje u sigurnosti kibernetskog prostora, te se ovim projektom traga za talentima tako da se vratimo na čelno mjesto," kaže Paller.

Uz kampove za obuku, stipendije za školovanje i praksu u odgovarajućim kompanijama, program Cyber Challenge uključuje i tri natjecanja za otkrivanje talenata. Paller kaže da Sjedinjene Države nisu prva zemlja koja natjecanjima traga za talentima.

"Kina je, primjerice, održavala redovita godišnja natjecanja u svakoj vojnoj oblasti u zemlji zadnjih pet godina. Pobjednik u gradu Chengdu, 2005., pokazalo se kasnije, bila je osoba koju je Ministarstvo obrane otkrilo duboko ukopanom u Pentagonu," kaže Paller.

Misli se, naravno, na kompjuterski sustav Pentagona, gdje je 'znatiželjnik' – da ga tako nazovemo – možda ostvario pristup tajnim informacijama.

Potraga za nadarenim mladim Amerikancima sposobnim za sprečavanje takvih kibernetskih napada počela je ove godine natjecanjima u srednjim školama pod nazivom Cyber Patriot. U veljači, osam ekipa s područja Orlanda, na Floridi, natjecalo se u prvom krugu.

Sandy Schlitt iz neprofitne udruge Air Force Association, koja je pomogla u organizaciji ovog srednjoškolskog natjecanja, kaže da je čitav događaj bio ispunjen entuzijazmom kakav se inače vidi na čisto drugačijim natjecanjima: "Uzbuđenje i entuzijazam koji su popratili natjecanje bili su jednaki onome što bi se vidjelo na školskim utakmicama kada bi redovni tok završio neriješeno i igralo se još pet produžetaka. Bilo je neviđeno uzbudljivo …"

Pripreme za drugi krug natjecanja počinju u rujnu. Srednjoškolske ekipe iz čitave zemlje, povezane Internetom, radit će na zaštiti kompjuterske mreže od neovlaštenog upada tijekom šest dana. Nakon toga, slijedi napad koji vode inžinjeri iz sigurnosne firme Science Application International Corporation. Oni tragaju za slabostima zaštićenog kompjuterskog sustava, a ekipe učenika ih brane.

Slično natjecanje, nazvano NetWars, odvija se i online, na Internetu, gdje se natjecatelji bore prvo da upadnu u jedan kompjuterski sustav, a potom da spriječe druge u takvom upadu i sami održe kontrolu nad probijenom kompjuterskom mrežom.

Premda se čuju neke primjedbe da bi natjecanja možda mogla stvoriti više kriminalnih hakera nego heroja, organizator Cyber Challengea Alan Paller nema nikakvih dvojbi: "Ako je netko sjajan u hakiranju onda je, kako sada stvari stoje, jedini način da to i pokaže da čini negativne stvari. Ovaj program je upravo ono što pruža mogućnost za pokazivanje svojih vještina a da se pritom čine dobre stvari."

Dva natjecanja američkog programa Cyber Challenge – NetWars i onaj Ministarstva obrane, nazvan Cyber Crime Center Challenge – otvorena su i međunarodnim natjecateljima. Ako ste zainteresirani, pogledajte internetsku adresu: www.sans.org/uscc

XS
SM
MD
LG