Linkovi

Hillary Clinton poziva Iran da oslobodi sve Amerikance koji se nalaze u iranskim zatvorima


Američka državna tajnica Hillary Clinton traži od Irana da oslobodi sve Amerikance koji se nalaze u zatvorima u toj zemlju, uključujući i troje izletnika koji su uhićeni prošli mjesec. Ona je jučer zatražila od iranskih vlasti da omoguće konzularni pristup do troje izletnika koji su pritvoreni 31. srpnja kad su zabunom ušli na iranski teritorij iz Iraka. Iranska televizija opisuje ovu trojku kao špijune koji su ilegalno ušli u zemlju.

Gospođa Clinton je također rekla da su Sjedinjene Države i dalje zabrinute zbog sudbine bivšeg agenta Središnjeg ureda za istrage FBI-ja koji je nestao u Iranu 2007. godine. Pozvala je i na oslobađanje američkog znanstvenika Kiana Tajbakhsha.

Istovremeno američka studentica Esha Momeni, koja je provela u iranskom zatvoru nekoliko tjedana i kojoj nije bilo dopušteno da napusti zemlju devet mjeseci, vratila se u Los Angeles. Ona je bila uhićena prošle godine pod optužbom da djeluje protiv nacionalne sigurnosti zemlje. Radila je na istraživanju iranskog pokreta za ženska prava za svoj magistarski rad na Sveučilištu American. Po dolasku, rekla je da je od 28 dana u zatvoru 25 provela u samici i da je bila opetovano preslušavana.

XS
SM
MD
LG