Linkovi

Izbor mjesta za odmor - delikatan posao američkih predsjednika


Los Angeles Times piše o problemima s kojima se sučeljavaju američki predsjednici kad trebaju odabrati mjesto gdje će provesti odmor sa svojom obitelji. Prije negoli krene na ljetni odmor u otmjeno ljetovalište Martha's Vineyard, predsjednik Obama će provesti vikend u sustavu nacionalnih parkova na izrazito populističinom terenu Srednje Amerike. Nijedan si predsjednik ne može dopustiti da izgleda elitistički usred ekonomske krize, a to čini odabir mjesta za ljetovanje vrlo delikatnim - piše Los Angeles Times. Obama će podijeliti svoje vrijeme. Posljednji tjedan kolovoza provest će na posjedu vrijednom 20 milijuna dolara na jednoj od najprivatnijih točaka otoka Martha's Vineyard.

Međutim, ovaj nadolazeći vikend pokušat će to uravnotežiti posjetom Nacionalnom parku Yellowstone i Grand Canyonu. Nastamba srednje veličine u Yellowsoneu može koštati oko tisuću dolara na tjedan. Na Martha's Vineyard američki će predsjednik odsjesti sa svojom obitelji na posjedu od 28 i pol jutara zemlje, na kojem se nalazi štala za konje i nekoliko nastambi. Procjenjuje se da tjedan dana odmora košta oko 40 tisuća dolara. Bijela kuća je priopćila da predsjednik iz vlastitog džepa plaća odmor svoje obitelji na ovom imanju, međutim, glasnogovornik nije htio otkriti koliko će Obama za to platiti – piše Los Angeles Times, dodajući da je i američka Tajna služba odbila dati procjenu koliko će koštati osiguranje prve obitelji taj tjedan.

Na istočnoj američkoj obali New York Times piše kako je u srpnju američka kopnena vojska napustila staru tradiciju i počela poticati svoje osoblje – od običnih vojnika do generala – da idu online i u suradnji napišu terenske priručnike koji reguliraju sve aspekte života u vojsci.

Program koristi isti software koji pokreće online enciklopediju Wikipedia i potencijalno bi mogao dovesti do stotina smjernica za američku kopnenu vojsku. Cilj ove inicijative – citira New York Times časnike koji stoje iza ovog nastojanja - jest da se više koriste iskustvo i savjeti vojnika koji su prošli kroz bitke, a da se manje oslanja na stručnjake s vojnih koledža i istraživačke centre koji pišu tradicionalne priručnike.

XS
SM
MD
LG