Linkovi

Proračunski deficit SAD - 4 tisuće dolara po stanovniku


Američka središnja banka objavila je da će početi smanjivati opseg državnih programa za stabiliziranje ekonomije jer se recesija ublažava.

No statističko poboljšavanje ekonomske situacije još uvijek malo znači građanima. Mnogima i dalje prijeti gubitak doma jer ne mogu otplatiti kredit. Broj Amerikanaca kojima prijeti ovrha doma povećao se u srpnju za 32 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, broj građana koji su u bankrotu povećao se prošli mjesec za 34 posto u usporedbi s prošlom godinom.

******

Deficit američke vlade popeo se na rekordnih bilijun i 270 milijardi dolara godišnje odnosno nešto više od 4,000 dolara po osobi.

Takva vijest dodatno je opteretila ionako već napete javne debate o reformi zdravstvene skrbi zato što građani, ponekad i ljutito, pitaju vladu i zakonodavce tko će to platiti.

Prema anketi televizije ABC i dnevnika Washington Post 49 posto Amerikanaca nije zadovoljno političkim odlukama predsjednika Obame kada je u pitanju državni deficit.

Kritičari predložene reforme zdravstva tvrde da je država ne može priuštiti dok pristaše ističu kako će se reforma isplatiti jer će smanjiti cijene liječničkih i bolničkih usluga.


XS
SM
MD
LG