Linkovi

Washington Post: Cheney počinje otkrivati svoje frustracije s Gergeom Bushom


Washington Post u današnjem izdanju donosi napis pod naslovom Cheney otkriva svoje frustracije s Bushom iz perasvog novinara Bartona Gelmmana, autora političke biografije bivšeg američkog dopredsjednika Dicka Cheneya pod nazivom Ribič. "Prvih mjeseci nakon što je odstupio s dužnosti" – piše Gelmman – "Richard Cheney se bacio u javnu bitku protiv "krajnje ljevičarskih" prioriteta novog vrhovnog zapovjednika. Cheneyevo razočaranje s bivšim predsjednikom Bushem pojavilo se po prvi putu javnosti nedavno u jednom od neformalnih razgovora koje vodi na pripremi svoje knjige memoara s autorima, diplomatima, političkim analitičarima i bivšim kolegama. Po navici, on više sluša negoli govori, međutim, odstupio je od te prakse kad mu je postavljeno pitanjeo tome zbog čega žali" – piše Gelmman.

Jedan od sudionika ovih razgovora kaže da je Cheney rekaokako je u drugom mandatu osjećao da se Bush od njega udaljava. Dodao je da je Bush bio okovan reakcijama javnosti i kritikama koje su mu bile upućene. Bush je bio još popustljiviji. Implikacija je da je postao mekši prema pritiscima, ali i čvršći prema Cheneyevim savjetima. Po istim izvorima, bivši američki predsjednik je pokazao neovisnost za koju Cheney nije znao da posjeduje. Gelmman piše da je Cheney i dalje uvjeren kako postoje smrtne opasnosti koje drugi čelnici, po njemu, ne vide. To čvrsto uvjerenje umnogome objašnjava njegovo ponašanje koje mnogi kritičari smatraju odbojnim – zaključuje Washington Post.

I dok Washington Post piše o bivšoj američkoj administraciji, današnji Miami Herald se bavi novom. "Demonstrirajući da je i dalje predana dovođenju pritvorenika iz Guantanamo Baya na američki teritorij, administracija predsjednika Obame je poslala svoju ekipu da izvrši inspekciju jednog zatvora s maksimalnom sigurnošću u zabačenom dijelu savezne države Michigan, kao potencijalnu alternativu zatvora na Kubi".Jutrošnji obilazak tog objekta bit će prva službena inspekcija neke lokacije otkako je predsjednik Obama 22. siječnja naložio svojim ministrima da se kontroverzni zatvor ukine unutar godinu dana.

Od tadapolitičari iz mnogih zajednica, gdje se nalaze zatvorski objekti koji bi se mogli iskoristiti kao zamjena, sustavno su pokušavali blokirati zatvaranje Guantanama. Međutim, malo zabačeno mjesto Standish, 145 milja sjeverozapadno od Detroita, pružalo je manje otpora. Ova 19 godina stara kaznionica s 600 ležajeva, postala je višak i njeni stanovnici bi jedva dočekali da ostane otvorena zbog prihoda koji bi im mogla donijeti. Miami Herald u jutrošnjem izdanju piše da dužnosnici administracije nisu željeli komentirati koje druge potencijalne lokacije će obići.

XS
SM
MD
LG