Linkovi

Albumom "Dedicated to You...," Kurt Elling odaje počast glazbi Johna Coltranea i Johnnya Hartmana


Jedan od najboljih parova u povijesti jazza bili su vokalist Johnny Hartman i saksofonist John Coltrane. Uspomena na njihov zajednički uradak iz 1963. živi i dalje, na albumu jazz pjevača Kurta Ellinga kojim odaje počast ovim velikanima.

Kada su se John Coltrane i Johnny Hartman sastali na snimanju Coltraneovog prvog albuma, na kojem je on bio vodeći vokal, sve je prošlo da bolje nije moglo.Sve su pjesme, osim jedne, snimljene iz prvog pokušaja.Skladbu You Are So Beautiful morali su ponoviti, nakon što je bubnjar Elvin Johnes slučajno ispustio svoj bubnjarski štap za vrijeme prvog snimanja.Više od 45 godina kasnije, Kurt Elling snimio je čitav ovaj album, uključujući i jazz klasik, My One And Only Love.

Kurt Elling, veteran čikaške jazz scene, inspiriran je elegancijom i spontanošću Coltranea i Hartmana.Primjećuje da su njih dvojica ovaj album snimili samo tjedan dana nakon što su se prvi puta upoznali. Nakon samo par proba, došli su u studio i snimili album, bez ikakvih formalnih dogovora.Kurt Elling prvi je puta odao počast Coltraneu i Hartmanu nastupom na Chicago Jazz Festivalu, a nakon toga i uspješnim nastupima u Carnegie Hallu i na Monterey Jazz Festivalu.

Njegov album, Dedicated to You, Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman, snimljen je uživo pred publikom u njujorškom Lincoln Centru, kao dio serijala American Songbook.Ellingov album naišao je na topao prijem kod publike, kao i vrlo povoljne kritike u časopisu Downbeat Magazine.Ovaj ga je časopis već desetu godinu za redom proglasio najboljim muškim vokalistom.

XS
SM
MD
LG