Linkovi

Industrijski proizvod euro-zone manji za 17 posto


S američke ekonomske scene – vijest da je trgovinski manjak Sjedinjenih Država u lipnju rastao zamjetno sporije nego prethodnih mjeseci, i to zbog toga što raste američki izvoz.

Izvoz američkih proizvoda u inozemstvo zabilježio je rast prvi put u posljednjih 11 mjeseci.

Prema statistici Ministarstva trgovine, trgovinski je deficit u lipnju iznosio 27 milijardi dolara, dok je mjesec dana ranije iznosio 26 milijardi.

******

Najnoviji podaci o stanju svjetske ekonomije pokazuju da je industrijski proizvod 16 zemalja koje koriste euro u lipnju bio manji za 17 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Industrijski je učinak manji, među ostalim i zbog toga što je porasla neuposlenost a teže se dobivaju zajmovi, pa poslovni sektor i kupci općenito manje troše.

U Britaniji se stopa neuposlenosti povećala na razinu nezabilježenu u posljednjih 14 godina – bez posla je tamo gotovo dva i pol milijuna ljudi.

Vijesti su bolje kada je u pitanju Indija, čiji je industrijski proizvod u lipnju rastao brže nego ikad u posljednjih godinu i pol. Analitičari to tumače činjenicom da se treća po veličini azijska ekonomija postupno izvlači iz krize.XS
SM
MD
LG