Linkovi

GM: Vozilo Volt  s jednom litrom benzina 98 kilometara gradske vožnje


Washington Post donosi napis o objavi nekoć najvećeg svjetskog proizvođača automobila General Motrosa da će Chevroletovo vozilo Volt s jednim galonom benzina moći prevaliti 230 milja gradske vožnje. (Preračunato u metrički sustav to bi iznosilo oko 98 kilometara s jednom litrom benzina). Svakako riječ je o postignuću – piše washigntonski dnevnik- koje ubrzava ali i zamagljuje utrku automobilske industrije u proizvodnji vozila s manjom potrošnjom goriva.

Volt će postati prvo vozilo koje će se masovno proizvoditi s takvom efikasnom potrošnjom, kažu u GM-u nadajući se da će ovaj automobil – koji bi se u prodaji trebao pojaviti krajem sljedeće godine – postati simbolom "novog General Motorsa", koji je inkorporiran nakon stečaja i pomoći savezne vlade. Međutim, hoće li Volt biti pristupačan po cijeni američkim kupcima ili će tek ostati u domeni kurioziteta u ovom trenutku još nije jasno – piše Washington Post, podsjećajući da bi osnovna cijena ovog automobila mogla doseći do 40 tisuća dolara.

New York Times donosi izvješće u kojem se kaže da su tisuće stranica poruka elektronske pošte i klasificiranih kongresnih izvješća pokazala kako su Karl Rove i drugi viši savjetnici u Bijeloj kući predsjednika Busha igrali aktivniju ulogu negoli se to prije vjerovalo u otpuštanju skupine saveznih tužitelja 2006. godine, te da su u te aktivnosti bili uključeni znatno ranije. Oni su tvrdili da je Ministarstvo pravosuđa predvodilo u akciji njihovog otpuštanje s dužnosti, što je tad izazvalo pravu političku oluju koja je trajala mjesecima.

Međutim, dokumenti koje je jučer objavio Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa, nakon produžene bitke da dobije pristup dokumentaciji Bijele kuće i kongresnim svjedočenjima, pružaju vrlo detaljan opis skoro dvogodišnjih nastojanja dužnosnika administracije predsjednika Busha, uključujući i Karla Rova, koji su doveli do otpuštanja nekih saveznih tužitelja kako se čini iz političkih razloga - piše New York Times.

XS
SM
MD
LG