Linkovi

Iseljeni Kalifornijci - dodatni teret svojim 'novim' domovinama


Tijekom 1980-tih i 1990-tih u rastućim gradovima na zapadu Amerike, rast kojih je bio potaknut tehnološkim razvojem, kao što su Seattle u državi Washington, i Denver u Coloradu, posvuda su se mogli vidjeti mahom rukom napisani natpisi na kojima je pisalo 'Kalifornijci vratite se doma.'

Mnogi stanovnici Kalifornije skupo su prodavali svoje kuće u Kaliforniji i preselili bi se, često pred mirovinu, u susjedne države koje su bile manje naseljene i s čišćim zrakom. U tim je državama to dovelo do zakrčenja cesta, rasta cijena nekretnina, i otvaranja pomodarskih vinoteka i vježbaonica joge, u kalifornijskom stilu. U okolnim je državama riječ Kalifornija postala pogrdna. No ovih dana ti iseljeni Kalifornijci mogu i sami vidjeti kako žive oni koji nisu tako imućni. Na primjer, u susjednom Oregonu, nekad preplavljenom Kalifornijcima, neuposlenost je premašila 12 posto, što je druga najviša stopa u čitavim Sjedinjenim Državama.

S obzirom da je novac iz Kalifornije podigao cijene u mjestima kao što je grad Bend u Oregonu, poznat po šumarijama, danas se ti isti bivši Kalifornijci također okrivljuju za nedavni pad cijena nekretnina.

"Neki od njih su došli bez uposlenja, a sad ih ne možemo apsorbirati i oni se sa mnom natječu za radno mjesto," izjavio je jedan oregonski ekonomist za list New York Times. Taj je list takodjer razgovarao s izdavačem časopisa pod nazivom Bend Living, raskošnog magazina koji je upravo prestao s objavljivanjem. Njegov bivši urednik kaže da se taj list bavio rastom grada, neodgovornom gradnjom i ljudima u njemu koji su živjeli iznad svojih mogućnosti.

Mnogi od njegovih čitatelja živjeli su u novom dijelu grada kojeg su lokalni žitelji prozvali Mala Kalifornija. No danas, ulice male Kalifornije pune su oglasa o ovrhama.

XS
SM
MD
LG