Linkovi

Američki Centar za domovinsku obranu i sigurnost - kako koordinirati brojne vladine agencije u slučaju izvanredne situacije


Američki dužnosnici suočavaju se s izazovom: kako koordinirati brojne vladine agencije u slučaju izvanredne situacije. U tom smislu vlada je uspostavila Centar za domovinsku obranu i sigurnost koji godišnje pohađa 120 polaznika.

Od uragana na obalama Meksičkog zaljeva do potresa u Kaliforniji, svaki dio Sjedinjenih Država suočava s različitim opasnostima. Zajednička prijetnja raznim zajednicama širom zemlje je terorizam. Predstavnici raznih američkih vlasti dolaze u Centar za domovinsku obranu i sigurnost kako bi procijenili prijetnju u dvije različite vrste foruma: uvježbavanje izvršnih tijela vlasti te obrazovni program u sklopu kojeg se može magistrirati.

Centrom koji se nalazi na kampusu Pomorske akademije u Montereyu u Californiji upravlja Ministarstvo domovinske sigurnosti. Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Los Angelesa, Mario Rueda, kaže da se posao njegove agencije proširio:

"Radi li se o opasnim materijalima, potrazi i spasilačkim naporima u urbanim sredinama, padu zrakoplova, drugim nesrećama u sustavu prijevoza, potapanju brodova, željezničkih udesa, problema u neboderima…za sve te slučajeve vatrogasci trebaju biti uvježbani i biti spremni na reakciju u bilo koje doba dana, sedam dana tjedno. Javnost od nas očekuje učinkovitost."

New Jersey na istočnoj američkoj obali najgušće je naseljena savezna država, primjećuje Tim Crowley, glavni savjetnik za domovinsku sigurnost:

"Imamo dosta važnih infrastrukturnih objekata u blizini naseljenih područja – kemijske tvornice, naftne pogone, zračne luke i slično."

Obale Floride i država u Meksičkom zaljevu suočavaju se s opasnošću od uragana, no Scott McAllister, savjetnik za domovinsku sigurnost na Floridi, kaže da i građani moraju biti spremni na nepredvidljive katastrofe, kako prirodne nepogode tako i one iza kojih stoje ljudi. Primjer za to, navodi McAllister, jesu napadi od 11. rujna 2001:

"Vjerojatno nema puno ljudi koji su predvidjeli da se putnički zrakoplovi mogu uporabiti kao oružje. Sada se trebamo pripremiti i za takvu neočekivanu prijetnju."

Ellen Gordon iz Centra za domovinsku obranu i sigurnost primjećuje da su vlasti u Sjedinjenim Državama decentralizirane što njihovu koordinaciju čini izazovom. Vlast je podijeljena između predsjednika i njegove vlade, Kongresa i sudova, te je daljnje podijeljena na razini čitave zemlje, saveznih država i lokalnih zajednica:

"Da bi bili sigurni sve razine vlasti, sve tri razine, kao i privatni sektor, moraju funkcionirati zajedno. To je izazov, ali je ostvarivo."

Gordon kaže da se u Centru za domovinsku obranu i sigurnost raspravlja o svim mogućim današnjim prijetnjama te planiraju akcije ukoliko do njih dođe. Oko 90 polaznika magistrira u programu domovinske sigurnosti, a još 30 pohađa posebnu obuku namijenjenu dužnosnicima u izvršnim vlastima.

XS
SM
MD
LG