Linkovi

Eunice Shriver Kennedy - život inspiriran vjerom, ljubavlju i službom drugima


Eunice Kennedy Shriver, sestra američkog predsjednika Johna Kennedya i osnivačica pokreta za Posebnu olimpijadu, sportsko nadmetanje osoba s poremećajem u razvoju, umrla je u Massachussetsu u 88. godini života. Gospođa Shriver Kennedy utemeljila je Posebnu olimpijadu 1968. godine inspirirana svojom starijom sestrom Rosemary koja je bila mentalno zaostala u razvoju. Za svoj rad u ime osoba s invaliditetom nagrađena je najvišim odličjima, a u ovom sportskom događaju sad sudjeluje preko 150 zemalja svijeta.

Organizacija koja je sponzor ove olimpijade u pismenom priopćenju kaže da je gospođa Shriver Kennedy "izmijenila svijet na bolje kao malo njih u povijesti". U priopćenju obitelji Kennedy kaže se da njezin život pokazuje što znači voditi "život inspiriran vjerom, ljubavlju i službom drugima". Njen brat senator Edward Kennedy, jedan od vodećih liberalnih političara u američkom Kongresu još od 1962. koji i sam vodi bitku protiv raka na mozgu, izjavio je da je ona duboko razumjela lekciju obitelji Kennedy – da se "mnogo očekuje od onih koji su mnogo dobili".

Predsjednik Obama je opisao gospođu Shriver Kennedy kao "jednu izuzetnu ženu" koja je pokazala svijetu da "nijedna fizička ili mentalna prepreka ne može ograničiti ljudski duh". Među njenih osmero braće i sestara bio je i pokojni senator Robert Kennedy koji je ubijen u atentatu 1968. godine dok je provodio predsjedničku kampanju. Suprugu Eunice Shriver Kennedy, njeno petoro djece i 19 unuka bili su uz nju jučer u trenutku smrti. Inače, njen suprug R. Sargent Shriver bio je prvi direktor američkog Mirovnog korpusa, a 1972. i dopredsjednički kandidat. Njena kćer Maria, bivša televizijska izvjestiteljica, supruga je guvernera Kalifornije Arnolda Schwazeneggera.

XS
SM
MD
LG