Linkovi

Na dnevnom redu summita Sjeverne Amerike dominiraju ekonomska kriza, svinjska gripa i borba protiv krijumčarenja droge


U Guadalajari u Meksiku u tijeku je drugi dan redovitog godišnjeg summita čelnika država Sjeverne Amerike. Predsjednici Meksika i Sjedinjenih Država, Felipe Calderon i Barack Obama te premijer Kanade, Stephen Harper, razgovaraju o nizu tema među kojima su najvažnije gospodarska kriza, epidemija svinjske gripe, energetska pitanja i klimatske promjene te meksička kampanja protiv krijumčara droge.

U zajedničkoj izjavi trojice državnika navodi se da je glavni prioritet oživljavanje ekonomije. U dokumentu se dodaje da je borba protiv transnacionalnih kriminalnih mreža zajednički prioritet sve tri države.

Američki predsjednik Obama izjavio je da blagostanje kontinenta ovisi i o legalnoj imigraciji. On je napomenuo da će se njegova vlada angažirati na reformi i poboljšanju američkog imigracijskog sustava.

Predsjednik Meksika Calderon zatražio je od Sjedinjenih Država brzu isporuku obećanih milijardu i 400 milijuna dolara, što je američka pomoć u borbi protiv meksičkih narko-kartela i organiziranog kriminala općenito. Dio te pomoći – oko stotinu milijuna dolara – blokiran je u Kongresu, jer neke njegove članove brinu navodi o kršenju ljudskih prava od strane meksičke vojske.

Predsjednik Obama je za svog susreta s meksičkim kolegom izrazio potporu i borbi protiv krijumčara droge, ali je naglasio i važnost poštivanja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG