Linkovi

Zbog recesije, sve više Amerikanaca ostaje kod kuće ili ljetuje lokalno


Sezona godišnjih odmora u Sjedinjenim Državama u punom je jeku. No, kao što se može primijetiti, recesija je ostavila traga i velik broj građana odlučio je ljetovati lokalno ili ostati kod kuće. To ilustrira podatak iz specijalizirane trgovine REI koja bilježi porast prodaje šatora od 20 posto. Jedna se obitelj dobro zabavila bez da je potrošila puno novca.

S troje djece, uključujući petogodišnje blizance i jednog 19-godišnjaka, Christine Ashley i njen suprug Mark Shanahan, imaju dosta obveza. Kao i mnogi drugi Amerikanci zbog ekonomskih problema odlučili su promijeniti svoje planove za ljetni odmor. Za Shanahana, koji se bavi zidarstvom, kriza znači manje vremena za igru s djecom jer se mora više fokusirati na posao.

"Ove zime uopće nije bilo posla. Situacija se popravila dolaskom ljeta i moj je prioritet da radim, uzimam nove poslove kako bi imao dovoljno projekata do Božića," kaže Mark Shanahan.

Za njegovu djecu ljeto je prilika za zabavu, a za roditelje izazov kako osmisliti slobodno vrijeme za djecu u uvjetima kad se nema novca. Christine Ashley, koja je učiteljica, kaže da ju je recesija navela da bude invetivna, poglavito kad je u pitanju smještaj:

"Ležali smo na podu kod rođaka, podizali šator u njihovom dvorištu ili u obližnjim kampovima. Mislim da će djeca upamtiti ovo ljeto po tome što smo ga proveli u šatoru."

Od kampiranja do noćenja kod rođaka obitelj je pronašla način kako da smanji troškove, a da se dobro zabavi. Kad je jako vruće ili se djeci dosadi igrati oko kuće tu je i lokalni bazen, simbol ljeta u mnogim četvrtima koji se sve više cijeni kao dobrodošlo sredstvo za odvraćanje pozornosti od teških vremena.

XS
SM
MD
LG