Linkovi

Znatno više anti-semitskih incidenata u ovoj godini


Vandali su 31. siječnja ove godine oskvrnuli sinagogu u glavnom gradu Vezecuele, Caracasu, uništivši vjerske knjige i ispisavši anti-semitske slogane na zidovima. To je bio prvi takav napad u povijesti Venecuele. Nekoliko tjedana kasnije napadači su bacilli manju eksplozivnu napravu na Židovski centar u Caracasu oštetivši ulaz. Ti su se napadi poklopili s valom anti-semitskih incidenata u Latinskoj Americi, Europi i Sjedinjenim Državama.

Stručnjaci Sveučilišta Tel Aviva kažu da je iza napada stajala ljutnja trotjednom izraelskom ofenzivom protiv palestinskih militanata u Pojasu Gaze. Peridočno anti-semitsko nasilje događalo se i ranije no Paul LeGendre iz njujorške organizacije Human Rights First kaže da je ovogodišnji val incidenata drugačiji.

"Ovi su napadi bili nasilniji i rašireniji, zabilježeni su u više zemalja svijeta nego ranije."

U siječnju je registrirano oko 90 napada na objekte i ljude, tri puta više nego u istom razdoblju lani. U incidentima se ponavljala ista tema: Izrael i njegove židovske pristaše uspoređivani su s nacističkom Njemačkom kroz crtanje svastika i slogane. Rabin Andrew Baker iz Washingtona prati globalni anti-semitizam kao posebni izaslanik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

"Sve više se uočava da postoji ono što neki ljudi nazivaju novom formom anti-semitizma u kojoj se ne napadaju pojedinci Židovi već se židovska država izdvaja, demonizira i napada na način na koji niti jedna druga država ne bi bila napadnuta. "

Paul LeGendre kaže da njegova organizacija, Human Rights First, osuđuje anti-semitizam, ali i izražava vjerovanje da Izrael ne bi trebao biti pošteđen bilo kakvih kritika.

"Istina je da retorika na prosvjedima protiv Izraela postaje sve više anti-semitska. No to ne znači da pojedinci ne bi trebali imati pravo da se uključe u legitimne proteste protiv akcija izraelske vlade."

Strani stručnjaci kažu da je ključni element u istraživanju nasilnih zločina iz mržnje njihovo praćenje na redovnoj bazi. LeGendre primjećuje da od 56 zemalja Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi svega jedna četvrtina njih ima razvijen sustav za praćenje navedenih zločina.

"Postoji veliko pomanjkanje podataka koje dovodi do neinformiranosti na razini vlade. Zbog toga vlasti nisu pripremljene za val nasilja kakav smo vidjeli u siječnju ove godine. Vlade nisu bile upoznate s raširenošću problema, te nisu osigurale sredstva za odgovor na napade."

Ioannis Dimitrakopoulos vodi istraživanja pri Agenciji za temeljna prava Europske unije. On vjeruje da nedostatak praćenja anti-semitskih incidenata posebno dolazi do izražaja u zemljama s malom židovskom zajednicom.

"Neke zemlje ne odgovaraju na naše napore i uvjeravanja da registriraju anti-semitske incidente. Ovdje bih spomenuo Mađarsku, Rumunjsku i Grčku, ali ima i drugih. Postoji brojne zemlje u kojima se stvari trebaju brže kretati. "

Prema njegovim riječima, val anti-semitizma koji se pojavio u Europi, a poglavito u Francuskoj i Britaniji, je neprihvatljiv.

"Imate li jedan, stotinu ili tisuću incidenata za nas se radi o načelu, a ne broju incidenata i to je jako važno."

Antisemitski napadi zabilježeni su krajem prosinca prošle godine i početkom siječnja ove godine i u Sjedinjenim Državama. Napadači su vandalizirali nekoliko sinagoga i hebrejsku školu u Chicagu. Napadi na sinagoge zabilježeni su i u Tennesseeju i Sjevernoj Karolini, a u San Franciscu oskvrnut je tamošnji spomenik holokaustu. Prije dva mjeseca u Washingtonu je jedan bjelački supremacist otvorio vatru i ubio jednog čuvara u Memorijalnom muzeju holokausta.

Prije toga, u svibnju, vlasti su uhitile četvoricu Amerikanaca koji su navodno pripremali bombaške napade na dvije sinagoge u New Yorku. Posebni izaslanik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, u čijoj je domeni borba protiv semitizma, Andrew Baker kaže da su takvi incidenti u Sjedinjenim Državama nedopustivi, ali i smatra da oni još nisu dostigli alarmantnu razinu.

"Sveukupno, to je manji problem u Sjedinjenim Državama nego u gotovo bilo kojoj drugog zemlji, poglavito u europskima. Mislim da kad se osvrnemo na američku javnost možemo vidjeti općenito pozitivnu sliku."

Dok Ioanis Dimitrakopoulous vjeruje da bi sve zemlje Europske unije trebale slijediti Njemačku i Austriju u zabrani isticanja nacističkih simbola Andrew Baker smatra da vlade ne bi trebale ići toliko daleko. U Sjedinjenim Državama, naime, zbog predanosti slobodi govora nacistička ikonografija se tolerira ma koliko god bila problematična.

Dimitrikapoulos drži i da građansko društvo ima važnu ulogu u borbi protiv zločina iz mržnje. U tom smislu on navodi da su židovske i muslimanske organizacije u Belgiji, Britaniji i Francuskoj poduzele značajne napore da ublaže nedavne napetosti između njihovih zajednica time što su zajediničkim izjavama osudile nasilje i ukazale na njihovo jedinstvo.

XS
SM
MD
LG