Linkovi

Kiseljenje oceana - jedna od posljedica globalnog zatopljavanja


Rastuća razina ugljičnog dioksida u atmosferi glavni je faktor u klimatskim promjenama, a jedna nova studija potvrđuje da atmosferski ugljični dioksid mijenja i kemizam oceana, potencijalno ugrožavajući život u morima.

John Dore, profesor na sveučilištu Montana State, gotovo dva desetljeća analizira uzorke vode iz Tihog oceana. Zatekli smo ga na palubi istraživačkog broda Kilo Moana, spremnog za odlazak do točke u Tihom oceanu poznate kao Station Aloha, gdje proučava značajke uzoraka vode još od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.

John Dore: "Odlazimo na isto mjesto u Tihom oceanu, gdje mjerimo čitav niz različitih kemijskih, bioloških i fizikalnih značajki u pokušaju da utvrdimo dugoročne ekološke promjene u vodama na pučini. Jedan od ključnih faktora koji mjerimo je razina ugljičnog dioksida. Uspjelo nam je da dokumentiramo rastuću invaziju atmosferskog ugljičnog dioksida u oceansku vodu."

Znanstvenici su očekivali da će, s povećanjem razine ugljičnog dioksida u atmosferi, sve više tog spoja biti apsorbirano u ocean, odražavajući se na kemijsku ravnotežu morske vode s potencijalno štetnim posljedicama po školjkaše i koralje.

John Dore: "Ugljični dioksid se otapa u vodi – u ovom slučaju morskoj! – stvarajući slabu ugljičnu kiselinu. Stoga, kako raste koncentracija CO2 u atmosferi, tako ga se sve više otapa u površinskoj vodi oceana i njezin pH postaje sve niži, odnosno kiseliji."

Uzorci morske vode koje su analizirali profesor Dore i njegovi kolege potvrđuju ono što je teorija prognozirala – pH morske vode postaje sve niži, snižavajući se po stopi koja se očekivala na osnovu fizikalnih i kemijskih pretpostavki. No, laboratorijska mjerenja znanstvenika nisu samo jednadžbe i tabele na papiru. John Dore kaže da ona imaju posljedica u stvarnom životu: "Važno je shvatiti da stvarno dolazi do zakiseljavanja oceana, a to će se negativno odraziti na čitav niz živih vrsta u morima i oceanima, od ribljeg fonda za ribarstvo pa do koraljnih grebena. To je potencijalno katastrofalna promjena.

Nalazi Johna Dorea objavljeni su u najnovijem broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.


XS
SM
MD
LG