Linkovi

Film tjedna: Julie & Julia


Oskarovka Meryl Streep portretira slavnu američku kuharsku zvijezdu Juliju Child, a Amy Adams joj je partnerica kao ovovremenska autorica Julie Powell u slasnoj komediji o njihovim ukrštajućim putevima do sreće … putevima koji, nimalo slučajno!, vode ravno u kuhinju. Alan Silverman za nas je pogledao novi film redateljice Nore Ephron, "Julie & Julia".

Pariz. Odmah iza Drugog svjetskog rata. Američki diplomat Paul Child na službi je u francuskom glavnom gradu, gdje se njegova supruga pita čime da popuni duge dana. Odgovor se nametne vrlo brzo:

Odluka o pohađanju škole kuhanja vodi ne samo do čitavog života ispunjenog ukusnim obrocima, nego i do pisanja i objavljivanja za Ameriku prijelomnog kuharskog priručnika – „Mastering the Art of French Cooking", prvog takve vrste na engleskom jeziku. Iza priručnika uslijedila je i njezina iznimno popularna serija na američkoj javnoj televiziji, "French Chef".

Mnogo godina kasnije – točnije 2002. – Njujorčanka Julie Powell, frustrirana monotonijom svog uredskog posla, dolazi na ideju da piše blog: 'Projekt Julie/Julia', koji će dokumentirati njezino napredovanje kroz slavnu kuharicu Julije Child – 365 dana, 524 recepata. I sama svoju ideju smatra suludom, ali – što je, tu je. Za nju, to se pretvori u godinu koja joj je promijenila život, odražavajući poput paralele način na koji je ta kuharica izmijenila život i njezinom idolu, Juliji Child. …

Meryl Streep glumi Juliju Child, poznatu po njezinoj srdačnoj i često blistavoj osobenosti na malim ekranima. Glumici koja je poznata po svom talentu za razne akcente nije uopće bilo teško sjajno kopirati vrlo specifičan glas Julije Child. No, kaže ona, otkrila je da sa svojim likom dijeli i jednu vrlo osobnu značajku: "Učinilo mi se da je to prilika ne da budem imitacija Julije Child nego nekoliko raznih stvari odjednom: predstavljam idealiziranu verziju Julije, ali, istodobno, i idealiziranu verziju moje majke koja je posjedovala jednak dar za uživanje u životu, jednaku vedrinu. Dakle, za mene, to je bilo odavanje počasti tom duhu životnosti."

Redateljica i scenaristica Nora Ephron adaptirala je za film dvije knjige sjećanja, 'Julie i Julia' blogerice Julie Powell, te 'Moj život u Francuskoj', Julije Child. I za nju ovaj je film vrlo osoban spajajući dvije njezine strasti, pisanje i kuhanje. U filmu „Julie & Julia", dvojicu vrlo odanih supruga glume Stanley Tucci kao Paul Child i Chris Messina kao Eric Powell. Jela koja se vide u filmu, za razliku od druge filmske hrane – često napravljene samo za izgled, ali ne i za okus! -, pripravljana su svježe pred snimanje svake scene pod nadzorom poznatih njujorških kuhara. Svi se slažu da se za snimanja ovog filma dobro jelo.XS
SM
MD
LG