Linkovi

Talibani raketama napali središte Kabula


Pet raketa pogodilo je središte glavnog grada Afganistana, Kabula. Policija je priopćila da je jedna raketa pala nedaleko od američkog veleposlanstva, a četiri u područje međunarodne zračne luke. Lokalni dužnosnici objavili su da je ranjeno jedno dijete, a druge pojedinosti nisu poznate. Dan ranije, bomba skrivena u smeću eksplodirala je pokraj policijskog konvoja u gradu Herat na zapadu Afganistana pri čemu je poginulo 12 osoba, a 30-tak ih je ranjeno. Talibani su preuzeli odgovornost za napad priopćivši da je njegova meta bio tamošnji policijski zapovjednik. Talibani su intenzivirali napade diljem zemlje pred predsjedničke i lokalne izbore koji su zakazani za 20-og ovog mjeseca.

Situacija u Afganistanu bila je glavna tema tajnog susreta što ga je u nedjelju američki ministar obrane Robert Gates imao u Belgiji s vodećim američkim zapovjednicima. Glasnogovornik Pentagona nije iznio pojedinosti ovog neuobičajenog sastanka. Rekao je samo da je ministar Gates od glavnog američkog i NATO zapovjednika u Afganistanu, generala Stanleya McChrystala, htio čuti procjenu situacije u ratom pogođenoj zemlji. Na sastanku su, među ostalima, sudjelovali i načelnik Združenog stožera američkih snaga, admiral Mike Mullen te zapovjednik američkih postrojbi na Srednjem istoku i Južnoj Aziji, general David Petraeus.

Novi glavni tajnik NATO saveza, Andres Fogh Rasmunssen, izjavio je da Savez treba veću međunarodnu pomoć u Afganistanu kako bi se spriječilo da ta zemlja ponovno postane središte međunarodnog terorizma. Bivši danski premijer rekao je da je jedan od glavnih ciljeva njegovog četverogodišnjeg mandata prebacivanje odgovornosti za sigurnosne prilike u Afganistanu s međunarodnih postrojbi na Afganistance. U intervjuu za jedan dnevni list Rasmunssen je izjavio i da podržava dijalog s umjerenim talibanskim elementima.

XS
SM
MD
LG