Linkovi

Sporazum Microsofta i Yahooa - prijetnja dominaciji Googlea?


Americki kompjutorski div tvrtka Microsoft i internetska tvrtka Yahoo ugovorili su suradnju rezultat koje ce, kako se oni nadaju, biti promjena nacina na koji korisnici pretrazuju Internet. Navedeni dogovor daje Microsoftu pristup Yahoovoj trazilici, koja je druga najveca na Internetu. Kopjutorski strucnjaci tvrde da je taj sporazum dio sire strategije konkuriranja dominaciji najvece interneske trazilice koju posjeduje tvrtka Google.

Svaki put kada se korisnik Interneta ukljuci na mrezu, neprimjetna trazilica pretrazuje milijarde bajtova podataka te ce mu na kraju pomoci u odluci koju web stranicu da posjeti. Te su trazilice patentirani, kompleksni algoritmi cija je potecijalna vrijednost nekoliko desetaka milijardi dolara. Tvrtka Microsoft jasno je dala do znanja da je zainteresirana za povecanje svojeg udjela u tom trzistu. Prilikom objave dogovora s Yahoo-om, sef Microsofta Steve Ballmer rekao je neki dan da ce sad Google dobiti suparnika za svoj primat na trzistu:

"Do sada jedna je tvrtka uistinu dominirala svjetskim trzistem internetske promidzbe. Partnerstvo koje smo danas objavili pomoci ce stvaranju snaznijeg takmaca na polju internetskih trazilica."

Postignuti sporazum dovest ce do spajanja druge i trece najvece internetske trazilice u Sjedinjenim Drzavama koja ce se moci bolje natjecati s tvrtkom Google, koja prema procjenama kontrolira 65 posto svjetskog trzista. Ed Moltzen, urednik internetskog magazina CRN kaze da je malo vjerojatno da ce taj sporazum svrgnuti Google s vodeceg mjesta, no da bi ga mogao barem pokrenuti na reakciju:

"Ako ovaj sporazum prisili tvrtku Google na odredjene manevre i barem malo pomicanje njihovih prioriteta, Microsoft bi to mogao smatrati svojim uspjehom."

Do ovog je sporazuma doslo nako pet godina dugog nastojanja Microsofta da kupi tvrtku Yahoo. Prosle je godine Yahoo odbio ponudu Microsofta u visini od 47 milijardi dolara. Analiticari kazu da je od tada Yahoo izgubio dio svoje drazi. Ukupna vrijednost njegovih dionica je sad 22 milijarde dolara, tvrtka je i dalje profitabilna, no od ozujka do danas brutto prihod je opao za 13 posto.

Carol Bartz, sefica Yahoo-a kaze da ce 10-godisnji ugovor s Microsoftom donijeti njenoj tvrtci dodatni godisnji prihod od 500 milijuna dolara, te smanjiti troskove poslovanja za oko 200 milijuna. Kljuc za uspjeh Microsofta je pristup unosnom trzistu internetskih trazilica. Prema sporazumu, novo poboljsana Microsoftova internetska trazilica zvana Bing postat ce ekskluzivna tehnologija u uporabi na internetskim stranicama Yahoo-a. Za uzvrat, Microsoft ce dobiti dodatno pravo prodaje promidzbenog prostora. Moltzen iz magazina CRN kaze da je to dobro za Yahoo, ali i jos i bolje za Microsoft, koji ne treba platiti nista unaprijed:

"Ovaj je sporazum vrlo povoljan za Microsoft, dok Yahoo, zadrzavajuci pravo da bude samostalna tvrtka, stjece ogromnog i vrlo jakog saveznika, sto im moze pomoci da se fokusiraju na one stvari za koje predvidjaju da ce im donijeti veci uspjeh."

No bez obzira na povoljne kritike koje je nova Microsoftova trazilica pobrala, Moltzen smatra da im predstoji teska borba u kojoj pobjeda nje zagarantirana. Za sam se sporazum ne ocekuje da ce biti finaliziran prije prvog dijela slijedece godine, dok drzavna sluzba za suzbijanje monopola ne da svoje odobrenje. Za sada ulagaci nisu posebice impresionirani -nakon objave sporazuma vrijednost dionica Microsofta jedva da se malo popela dok su dionice Yahoo-a izgubila na na vrijednosti vise od 10 posto.

XS
SM
MD
LG