Linkovi

Rast industrijske proizvodnje u svijetu


Najnoviji ekonomski podaci ukazuju da industrijska proizvodnja u svijetu – raste. Kina predvodi u ekonomskom oporavku, jer već četvrti mjesec za redom bilježi povećanu proizvodnju, koja je prije rezultat domaćih nego inozemnih narudžbi.

U Britaniji, industrijska proizvodnja raste po prvi put od ožujka 2008. godine. U 16 zemalja euro-zone industrijska proizvodnja je još uvijek u padu, ali pad je manji nego u ranijem periodu.

U Sjedinjenim Državama, industrijski sektor je znatno poboljšan u srpnju, iako je proizvodnja i nadalje u padu.

Američki ministar financija Timothy Geithner kaže da se vide znakovi ublažavanja recesije, da financijski sustav više nije u opasnosti od kolapsa, ali da nezaposlenost i deficit ostaju i dalje veliki problemi. Po prvi put ekonomski tim predsjednika Obame nije odbacio ideju o povećanju poreza kako bi se problem ogromnog deficita ublažio.

***

U međuvremenu, popularni program “Gotovina za krntiju” obustavljen je sve dok Kongres ne odobri dodatnih dvije milijarde dolara za plan koji dopušta vlasnicima starijih automobila s velikom potrošnjom da dobiju od vlade do četiri i pol tisuće dolara pri kupovini novog automobila s manjom potrošnjom. Prvobitni plan je imao fond od milijardu dolara koji je naprosto 'planuo' u prva četiri dana. Upravo je taj program pomogao tvornici automobila Ford da zabilježi prvo povećanje prodaje u posljednje dvije godine.

***

Nakon što su hakeri počeli u velikom broju preuzimati kontrolu nad telefonima šaljući posebne signalne kodove u aparat, Apple je brzo odgovorio na prijetnju po svoj iPhone omogućivši korisnicima iPhone-a da kopiraju novi program koji ih može zaštiti od nevolja. Taj zaštitni program se može kopirati kroz iTunes kada se iPhone prikopča na računalo.

XS
SM
MD
LG