Linkovi

Slatka budućnost slatkiša


Mango, đumbir, chili i chipotle.. to je samo nekoliko primjera egzotičnih novih okusa koji će određivati trend za čokoladu i bombone u nadolazećim godinama. Susan Whiteside iz Nacionalne udruge proizvođača čokolade i bombona – National Confectioner’s Association – kaže da ispitivanje koje je njena udruga upravo provela odražava veliko zanimanje za nove i nesvakidašnje sastojke u američkim slatkišima...

"Primjerice, kad je riječ o proizvodima iz Latinske Amerike, vidjet ćemo sve više proizvoda s okusima manga i papaye. Također nekih oštrijih začina poput chili odnosno sušenih chipotle papričica."

Amerikanci će, dakle, moći uživati u žele-bombonima s, recimo, okusom manga i chilija ili đumbira i chilija ili pak u čokoladnim bombonima s okusom chipotle papričica – sve tradicionalni slatkići, ali u egzotičnim, novim verzijama.

Susan Smith, potpredsjednica National Confectioner’s Association, kaže da se, uz bolje i zdravije slatke proizvode, sama čokolada sve više rabi kao dodatak tradicionalnim jelima i predjelima..

Naši su stručnjaci zamjetili da čokolada i kakao nisu samo za pravljenje kolača ili općenito slatkih proizvoda nego sve češće obogaćuju okus onoga što smatramo glavnim, dakle slanim jelima.

Za ručka koji je Udruga upriličila za novinare Susan Whiteside je ukazala na upravo takve, slatko-slane kombinacije...

"Pripremili smo jela inspirirana kakaoom i čokoladom... pečenica marinirana u umaku od soje, ruzmarina i kakaoa, zatim salata od povrća sa zdrobljenim zrnima kakaa, daju lijep okus orasastog ploda."

Čokolada, dodaje Susan Smith, dodaje se i jelima za koja nikad ne bismo pomislili da mogu s njom ići...

"Teško je povjerovati, ali slanina i čokolada idu odlično zajedno. Također čokolada i sir, meki sir kao brie ili gorgonzola. Nedavno sam imala prilike kušati čokoladni bombon s okusom lavande."

Upravo takve proizvodi washingtonski čokoladar Rob Kingsbury, suvlasnik ACKC Cocoa Bara...

"Ljudi doista vole takve kombinacije, jako se dobro prodaju. Naročito dobro idu čokoladni bomboni s okusom chipotlija i cimeta. Dva okusa inače vrlo privlačna ljudima."

Voće i čokolada zajedno, kaže Kingsbury, također dobijaju na popularnosti...

"Imamo razne kombinacije s čokoladom – sušeni ananas, turske marelice, ušećereni djumbir, ušećerenu koru od naranče, sušeni mango..."

Redovna mušterija ACKC Cocoa Bara čovjek je po imenu Ted...

"Imaju ovdje čokoladne bombone sa slaninom, znam, zvuči grozno, ali zapravo je jako dobro."

No, ako kombinacija slanine s čokoladom ili žele-bombona s okusom manga i chilija ne zvuči zamamno, čokolada, obična čokolada, kažu stručnjaci i čokoladari ili čokolatijeri poput Roba Kingsburyja, i dalje ostaje glavni proizvod na tržištu slatkiša. Kakvi god nam ukusi bili, budućnost slatkiša je slatka.

XS
SM
MD
LG