Linkovi

Američki vojnici pomažu u obnovi kninske bolnice


Na čelu skupine američkih vojnika, specijalista, je narednik Lawrence Schulte, rodom iz Bostona: "Mi imamo oko 130.000 dolara koje možemo potrošili za obnovu bolnice. Zajednički s upravom bolnice smo odlučili da obojimo zgradu bolnice, obnovimo vodovodne instalacije i sanitarije, popravimo ventilaciju i izmjenimo dotrajale radijatore. 250 smo ih izmijenili.

Zamjenica ravnatelja kninske bolnice dr. Antonela Karačić oduševljena je pristiglom pomoći:

"To je nama ogromna pomoć jer da je oni nisu osigurali mi bismo morali izdvojiti sredstva za obnovu. Naša sredstva su ograničena i iskreno nema se od čega izdvojiti. Nakon što se isplate plaće i režije ne ostane ništa. Nama je ovo, kao što se kaže, kao da nam je upala sjekira u med".

U srijedu kad se u Kninu bude slavio Dan pobjede i dan domovinske zahvalnosti bolnicu će posjetiti i hrvatski predsjednik Mesić. Američki vojnici - koji slobodno vrijeme najradije provode u nedalekom Nacionalnom parku Krka - ne mogu vjerovati da se tu do prije desetljeća i pol ratovalo.

"Ne mogu vjerovati da je tako lijepa zemlja bila u ratu. Teško je vidjeti oznake za mine - rekao nam je Lawrence Schulte. Krajolik je nesumnjivo lijep, možda je malo vruće na + 40 stupnjeva Celzijusa". "Vrlo je vruće, ali uživamo, dobro provodimo vrijeme", kazao nam je.

Amerikanci ne dijele oduševljenje samo zemljom nego i ljudima:

"Ovo je prekrasno mjesto, s vrlo prijateljskim ljudima i uživam u boravku ovdje. To je sigurno."

Lijepe riječi stižu i s druge strane: "Dobri su, vridni i rade", kazale su nam pacijentice bolnice. I kako, na koncu, komuniciraju američki vojnici i starije domaće pacijentice kojima su oni iz daleka došli popraviti i uljepšati bolnicu:

"Nasmješimo se, mahnemo im i kažemo - dobar dan", kažu američki vojnici.

XS
SM
MD
LG