Linkovi

"Odiseja slonova" - izložba u Zoološkom vrtu San Diega


Afričkim slonovima u divljini prijete ili lovokradice koji unovčavaju njihove bjelokosne kljove ili zemljoradnici koji sade urod na zemlji koja je nekad bila njihov habitat. No, isti ti slonovi dobili su i jedan ugodniji okoliš. Naime - ovdje, u zoološkom vrtu San Diega, nalaze se u okolini koja nalikuje njihovom prirodnom staništu, zajedno s ogromnim bazenom od 520 tisuća litara vode. Glasnogovornik zoološkog vrta Rick Schwartz kaže da ova izložba, u koju je uloženo 45 milijuna dolara, pruža dodatnu dimenziju uobičajenim zoološkim izložbama. Radi se o elementu vremena.

"Pri posjetu bilo kojeg drugog dijela naše izložbe, stvarno ćete osjećati da se nalazite usred njihovog ambijenta, okruženi životinjama i pticama te biljnim svijetom. No, Odiseja slonova ide korak dalje. Njome presijecamo vrijeme i otvaramo dijalog o onom što je postojalo upravo ovdje u južnoj Kaliforniji prije 12 tisuća godina."

Replika katranske jame ispunjena kostima životinja ilustrira način na koji znanstvenici saznaju podatke o prošlosti ove regije. Te fosilne iskopine su, kaže Rick Schwartz, imitacije fosila koji su pronađeni ovdje u San Diegu i u Hemetu pored Los Angelesa, te u drugim dijelovima južne Kalifornije i na jugozapadu Amerike. Izložba Odiseja slonova postavila je prave, žive životinje blizu kipova i slika drevnih vrsta. “Odiseju,” koja se proteže na površini od tri hektara, projektirao je arhitekt Steve Fobes.

"Mamutski prolaz, tu gdje sada stojimo, prilika je za javnost da vidi slonove izbliza i u neposrednoj blizini kipova kolumbijskog mamuta koje smo izradili za ovu priliku, a koji su živjeli u pleistocensko doba. Tako mogu usporediti veličinu ovih dviju životinja. "

Posjetitelji se mogu približiti životinjama i promatrati njihovo ponašanje s čuvarima. Inače, zoološki vrt u San Diegu surađuje s organizacijom Slonovi bez granica iz Botswane na projektima za spašavanje staništa slonova diljem Afrike. Djelatnici ovog zoološkog vrta kažu da se glavni dio njihove misije odnosi na zaštitu nekih od najvećih životinja na zemlji, te na edukaciju javnosti o njihovom postojanju, bas kao što su to učinili ovom izložbom.

XS
SM
MD
LG