Linkovi

'Kind of Brown' - novi album jazz basista Christiana McBridea


Jazz basist, Christian McBride ne odmara se previše. Kada nije na turneji, ili nadgleda rad jazz muzeja, često ga se može naći u studiju, kao bandlidera, ili pratećeg glazbenika nekim od najvećih imena jazz i pop glazbe današnjice. Njegov najnoviji solo uradak prvi je sa novom izdavačkom kućom, i novim sastavom, Inside Straight.

Usporavanje nije opcija za Christiana McBridea. A sada, nakon izdavanja albuma Kind of Brown, njegovog prvog sa diskografskom kućom Mack Avenue Records, bit će još i više posla. Ovaj se tridesetdvogodišnjak, više i ne sjeća vremena kada nije svirao bas gitaru.

Sa devet godina počeo je svirati električnu bas gitaru, a nakon dvije godine prešao je na akustičnu. Samo mjesec dana nakon što je završio srednju školu, krenuo je na svoju prvu turneju, svirajući klasičnu glazbu u Europi, sa Philadelphijskim orkestrom mladih. Te iste godine, radio je i sa jazz sastavima Free Flight i Horizon, dok je pohađao prestižni Julliard, za koji je dobio stipendiju.

No, mladi McBride nije imao mira, i bio je odlučan u svojoj nakani da provede što više vremena muzicirajući. Napustio je školu, kako bi krenuo na turneju sa trubačem Royom Hargrovom, nakon čega mu se pružila odlična prilika kada ga je velikan jazza Freddie Hubbard pozvao da se pridruži njegovom bandu.

McBrideu je tada bilo tek 18 godina.

Nakon tri godine nastupanja sa Hubbardom, McBride je kasnih 90-ih godina postao jedan od natraženijih jazz session glazbenika. Snimao je sa zvijezdama poput Davea Brubecka, Diane Krall, Stinga i Sonyija Rollinsa. 2005 godine, McBride je imenovan za jednog od upravitelja Jazz muzeja u New Yorku.

Uz to, on je i jedan od upravitelja kreativnog odjela Los Angeleske filharmonije, te umjetnički ravnatelj Dave Brubeck instituta, kao i festivala Jazz Aspen. Nakon izdavanja novog albuma, Christian McBride i njegov sastav Inside Straight nedavno su održali 10 koncerata u Europi.

Uskoro će nastupati u Japanu i Sjedinjenim Državama, uključujući i pojavljivanje na 55. godišnjem jazz festivalu Newport. S McBrideom nastupaju klavijaturist Eric Scott Reed, saksofonist Steve Wilson, vibrafonist Warren Wolf junior i bubnjar Carl Allen.

XS
SM
MD
LG