Linkovi

Američka policija pojačava borbu protiv prostituiranja djece


Američka policija i organizacije za ljudska prava nastoje iznaći nove načine za borbu protiv prostituiranja djece u Sjedinjenim Državama. Njihovi se napori temelje na jednostavnoj osnovi: umjesto da se prema mladim djevojkama koje se bave ovom nezakonitom djelatnošću odnose kao prema zločincima, trebalo bi ih se smatrati žrtvama.

Sljedeći prilog emitiramo zahvljući tome što nam je za njega organiazcija Shared Hope International ustupila svoju video i dokumentarnu građu.

"Uvijek sam se osjećala kao kriminalka. Nikad se nisam osjećala kao žrtva. Žrtve ne odslužuju kazne u zatvorima, one prolaze kroz liječenja i terapije, kako bi se oporavile" - kaže Tanya, djevojčica koja je bila natjerana na prostituciju, jedna od preko sto tisuća djece i mladih žena kojima se - prema tvrdnjama FBI-ja - godišnje trguje u Sjedinjenim Državama.

Početkom ove godine, u akciji protiv seksualne trgovine provedenoj u 29 saveznih država, američka je policija uhitila oko 50 svodnika i na stotine žena, te 48 djevojčica-prostitutki. Često nema druge opcije za pomoć ovim mladim ženama, kaže specijalni agent FBI-ja Patrick Fransen: "Nemamo ih kamo smjestiti. Moramo ih optužiti za kazneno djelo prije nego što smo im u stanju pomoći."

Takva uhićenja samo naglašavaju izazov s kojim je sučeljena policija kada pokušava spasiti djecu koja su uključena u prostituciju. Dok ih žele udaljiti od opasnih situacija, izjednačavanje sa zločincima može im stvoriti stigmu, nanijeti sramotu. Kada dijete nekoliko puta pobjegne od kuće, postoji velika šansa da će završiti na ulici i biti prisiljeno na prostituciju. Mnogi od njih žrtve su prijašnjeg seksualnog zlostavljanja.

Borba protiv seksualne trgovine glavni je prioritet policije okruga Montgomery, nadomak Washingtona. Poručnik Robert Bolesta nadgleda jedinicu odgovornu za taj zadatak. Kad god je to moguće, njegov ured koristi alternativna rješenja uhićenju djece koja su žrtva sex traffickinga u zemlji. "Ako su ta djeca žrtva seksualne trgovine, dodijeljuju im se određena prava i zaštita; mi ćemo ih spasiti iz takve situacije i nećemo ih optužiti za prostituciju" - kaže Bolesta.

On dodaje da su njegovi istražitelji prošli posebnu obuku, temeljenu na istraživanjima provedenim širom zemlje, kako bi prepoznali slučajeve u kojima se djecu prisiljava na prostituciju protiv njihove volje. Neki od pokazatelja su, kaže on, slučaj kada osoba ne posjeduje zakonske isprave, ili kad za njih prevodi uvijek ista osoba, ili kad se ne usude slobodno kretati kamo god žele. Sudbina djece koja se prodaju na ulicama Amerike bila je tema jednog sastanka na Capitol Hillu, gdje su pobornici za ljudska prava od Kongresa zahtijevali više novca za borbu protiv seksualne trgovine i za pomoć mladim žrtvama.

Ernie Allen, direktor Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kaže: "Ta su djeca žrtve, a ono kroz što prolaze je ropstvo 21. stoljeća. Ona se nisu u mogućnosti izvući iz toga. Svodnici koji ih iskoriste pa odbace su zločinci, kao i oni koji ih štite. Tu djecu treba spasiti, a ne hapsiti."

Brojni policajci i pobornici za zaštitu žrtava seksualne trgovine suglasni su da je ispravna strategija za zaustavljanje ovog zločina da se zaustavi potražnja, a to znači da se hapse oni koji plaćaju za seks.


XS
SM
MD
LG