Linkovi

Američki ministar obrane Robert Gates u Iraku


Ministru obrane Robertu Gatesu ovo je bio deseti posjet Iraku od preuzimanja dužnosti 2006. godine te drugi dolazak u tu zemlju od 30. lipnja, kada se američka vojska povukla iz iračkih gradova. Ovaj posjet uslijedio je u važnom trenutku po američko-iračke odnose, kada obje strane pokušavaju uspostaviti nove radne odnose. Ministar Gates prvo je posjetio zračnu bazu Talil, južno od Bagdada, kako bi se naglasio novi fokus američkih oružanih snaga - na uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti kao i savjetodavni rad s iračkom vojskom. Ministar Gates razgovarao je o novim prioritetima s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem i ministrom obrane Abdalom Qaderom al Obeidijem kazavši da postoje “važne prekretnice koje treba prijeći” prije završnog američkog povlačenja iz Iraka na kraju 2011. godine.

"Od sada pa do kraja 2011. godine, kada bi svi američki vojnici trebali napustiti Irak, treba ostvariti puno važnih stvari poput provođenja pravednih i sigurnih izbora, preuzimanja vlasti od strane nove nacionalne vlade te nastavka smanjenja broja američkih vojnika što bi trebalo dovesti do promjene karaktera naše misije u kolovozu 2010. godine."

Irački ministar obrane izjavio je da je glavni prioritet njegove vlade borba protiv terorizma te da je u tom smislu važno partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

Ministar Obeidi je rekao da je glavni cilj i prioritet njegove vlade stvaranje strategije za borbu protiv terorizma. Kako je rekao, Irak mora odlučiti kako surađivati i kordinirati takve napore sa SAD-om od sada pa do američkog povlačenja 2011. godine. Irački ministar obrane dodao je da njegova vlada hitno treba američke lovce za kontrolu iračkog zračnog prostora.

On kaže da Irak žurno treba nove, sofisticirane borbene zrakoplove do čega neće doći preko noći. Što se iračke vlade i oružanih snaga tiče, nastavio je, Irak treba ove zrakoplove na iračkom nebu prije isteka 2011. godine. Američki ministar obrane Robert Gates trebao bi posjetiti i kurdska područja na sjeveru Iraka gdje su tijekom prošlog vikenda održani izbori. Napetosti između Kurda i središnje vlade u Bagdadu oko prihoda od nafte i kontrole nad gradom Kirkukom i dalje brinu američke dužnosnike. Tijekom prošlotjednog posjeta Washingtonu gdje se sastao s predsjednikom Obamom, iračkom premijeru Nouriju al-Malikiju poručeno je da bi trebao poduzeti korake ka pomirenju sa sunitskim oporbenim stranakama i Kurdima.

XS
SM
MD
LG