Linkovi

Foley: Granični spor Hrvatske i Slovenije ne smije biti vezan s proširenjem EU


Kandidat predsjednika Baracka Obame za novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj James Foley, zajedno s kandidatima za veleposlanike u Njemačkoj, Švedskoj i Finskoj, svjedočio je na Odboru za vanjsku politiku Senata, što je ključan korak u postupku potvrde njegovog imenovanja.

Tom prilikom James Foley je naglasio da slovenska blokada Hrvatske potkopava "pozitivnu dinamiku" koju proces euroatlantskih integracija ima na reforme u jugoistočnoj Europi, čiji je Washington oduvijek bio snažan zagovornik.

"Posljednjih smo godina vidjeli da je perspektiva euroatlanske integracije svugdje bila snažan poticaj reformama. Nažalost, ta je pozitivna dinamika sada u opasnosti, jer je daljnji napredak Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji blokiran zbog graničnog spora sa Slovenijom" – kazao je Foley.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen iz New Hampshirea upitala ga je “trebaju li Sjedinjene Države imati ikakvu ulogu u pograničnom prijeporu sa Slovenijom i koliko je vjerojatno da će te dvije zemlje riješiti međusobni spor kako bi Hrvatska mogla postati punopravna članica Europske unije do 2011. godine?”

“Trebamo imati u vidu da je to prvenstveno, zapravo ekskluzivno pitanje za Europsku uniju, ali mi smo jako zainteresirani kakav će biti rezultat ovog problema. Puno smo investirali u područje europskog jugoistoka čija je budućnost ključna za naše ciljeve na širem području Europe.”

James Foley je izrazio uvjerenje da će problem između Hrvatske i Slovenije biti riješen rekavši kako Sjedinjene Države podržavaju sve što je Europska unija poduzela do sada glede tog pitanja, ali i da Washington očekuje da će obje strane pokazati dobru volju i pristati na kompromis.

“Mi smo jasno rekli da, u načelu, ne podržavamo vezu između graničnog prijepora i procesa proširenja Europske unije. No, obje će zemlje morati pristati na kompromis. Ako budem potvrđen učinit ću sve što mogu da pomognem Hrvatskoj da pređe ciljnu crtu. Oni razumiju da im dajemo potporu za ulazak u Europsku uniju i za provođenje reformi.”

Hrvatska se još suočava s važnim izazovima, kao što su puna uspostava vladavine prava, borba s organiziranim kriminalom i korupcijom, u situaciji pogoršanog gospodarskog stanja. Ekonomska kriza može biti i prilika da se riješe sustavne prepreke poduzetništvu kao što je neučinkovitost u javnoj upravi i pravosuđu. Te reforme su ključne na samo zbog zahtjeva Bruxellesa, već zato što od njih ovisi budućnost zemlje", istaknuo je Foley.

Izrazio je uvjerenje da će mu iskustvo iz NATO-a i UN-a te 26 godina službe u američkoj diplomaciji, omogućiti da "artikulira poticaj SAD-a za reforme nužne za uspjeh Hrvatske", te pomoći da dodatno učvrsti partnerstvo s Hrvatskom, nastavljajući se na izvanredan rad svog prethodnika Roberta Bradtkea.

Objasnio je da njegov duboki interes za Hrvatsku i regiju potiče od rada u NATO-u 1990-ih, kada je Savez "pomogao spasiti regiju od groznog rata". Malo je tko, po njegovim riječima, tada mogao predvidjeti da će Hrvatska tako brzo postati uspješna demokracija i pridružit se NATO-u u travnju ove godine. Također ih je malo predviđalo prije 18 godina da će Hrvatska obnoviti svoju neovisnost. "To govori o ustrajnosti hrvatskog naroda da promiče težnju za državnosti i pripadanju zapadnoj obitelji naroda".

Sve to ukazuje na važnost nastavljanja reformi u Hrvatskoj i nastavka suradnje na pitanju izbjeglica, i s međunarodnom kaznenim sudom za ratne zločine, gdje je posljednjih godina ostvaren značajan napredak, dodao je.

Foley je u iskazu pred Senatom ocijenio da "bilateralni odnosi SAD i Hrvatske nikada nisu bili snažniji", navodeći da ih obilježava uska suradnja u regiji jugoistočne Europe, u Vijeću sigurnosti UN-a i NATO-u. Također je istaknuo da Hrvatska daje važan doprinos sigurnosti sa svojim snagama u Afganistanu, na Kosovu i diljem svijeta.

52-godišnji Foley, karijerni diplomat State Departmenta, od 2007. je bio na dužnosti visokog koordinatora za izbjeglice iz Iraka. Službovao je kao američki veleposlanik na Haitiju te je bio zamjenik stalnog predstavnika Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima u Ženevi. James Foley je bio i pisac govora te savjetnik bivšeg američkog državnog tajnika Lawrencea Eagleburgera od 1989. do 1993. godine.

XS
SM
MD
LG