Linkovi

Uklanjanje elektronskog ekrana sa zgrade američke misije na Kubi - otvaranje između dvije zemlje?


Američko Državno tajništvo potvrdilo je da je diplomatska misija Sjedinjenih Država u glavnom gradu Kube, Havani, isključila elektronski ekran koji je bio smješten na fasadi zgrade misije, a na kojem su se mogle pročitati informacije koje su bile kritične prema ovom komunističkom režimu. Ekran je od svog postavljanja 2006. vrlo iritirao Castrovu vlast. Uklanjanje ovog ekrana dio je izvjesnog otvaranja između dvije zemlje.

Elektronski ekran s kojeg su Kubanci mogli čitati informacije kritične prema svojoj vladi isključen je prošli mjesec.Kubanske su vlasti odgovorile uklanjanjem nekih anti-američkih jumbo-plakata i transparenata, koji su djelomično zaklanjali pogled na elektronski ekran koji je bio postavljen duž petog kata sedmerokatnice u središtu Havane, u kojoj se nalazi američka diplomatska misija.

Informacije koje su kubanski prolaznici mogli čitati od siječnja 2006. odnosile su se najviše na kršenja ljudskih prava u njihovoj zemlji.Slova na elektronskom monitoru bila su visoka metar i pol.Kuba je odgovorila na ovaj ekran postavljanjem velikih uličnih plakata i transparenata, koji su djelomično zaklanjali pogled na višekatnicu u kojoj se nalazi američka diplomatska misija.Transparenti su napadali američku politiku i Sjedinjene Države općenito.

Sada su ti transparenti uklonjeni – i to je IanKelly, glasnogovornik američkog Državnog tajništva, okarakterizirao kao 'pozitivnu gestu'.'Dvoboj uličnih natpisa' – kako je rekao Kelly – ne pridonosi razvoju konstruktivnih odnosa:

"Vjerujemo da takav elektronski ekran nije bio efikasan način informiranja kubanskog naroda.Očito je da ljudi nisu mogli čitati te poruke, jer je bio zaklonjen.Smatramo da će mjere koje je predsjednik Obama objavio u travnju, a odnose se na bolje informiranje kubanskog naroda, biti efikasnije."

Te mjere uključuju i dopuštenje američkim telekomunikacijskim firmama da pružaju usluge i na Kubi.Isto tako račune internetskih i telefonskih usluga svojoj rodbini na Kubi mogu, od sada, plaćati Amerikanci kubanskog podrijetla, kao i Kubanci sa stalnim boravištem u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Obama također je ukinuo restrikcije na putovanja na Kubu, za Amerikance koji su tamo rođeni, odnosno one koji tamo imaju rođake.Trgovinski embargo uveden 1962. ostaje na snazi – sve dok Havana ne počne poštivati ljudska prava svojih građana, izjavili su vladini dužnosnici u Washingtonu.

Početkom ovog mjeseca, Sjedinjene Države i Kuba obnovile su diplomatski dijalog o imigracijskoj problematici, koji je bio prekinut 2003, nakon što su kubanske vlasti zatvorile nekoliko desetaka političkih disidenata.

Podsjetimo, Washington i Havana prekinuli su diplomatske odnose 1961. godine, ubrzo nakon što su na karipskom otoku vlast preuzeli komunisti.Od 1977. postoje američka diplomatska misija u Havani i kubanska u Washingtonu, u okviru veleposlanstava Švicarske, koje obavljaju konzularne poslove.

XS
SM
MD
LG