Linkovi

Europska investicijska banka pomaže manjim firmama u Jugoistočnoj Europi da prebrode krizu


Dio dugo najavljivane kreditne potpore malom i srednjem poduzetništvu Srednje i Jugoistočne Europe ostvarit će se raspodjelom 1.2 milijarde eura kredita Europske investicijske banke preko grupe UniCredit.

Sveukupan iznos na raspolaganju ekonomijama zemalja od Hrvatske i Bosne i Hercegovine, preko Bugarske, Rumunjske, Srbije ili Makedonije je 24.5 milijardi eura. Njih će - osim razvojne banke EU koja plasira ukupno 11 milijardi eura - osigurati ili su već odobrili Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvoj.

Riječ je o potpori malom i srednjem poduzetništvu - specijalnost ovih kredita je da su krojeni kako bi pripomogli izlasku iz krize brojnim tvrtkama širom prstora Srednje i Jugoistočne Europe. Odobravaju se jednostavnije i brže od dosadašnjih, uz punu transparentnost procesa. Ističe se i da je to kreditiranje uz najpovoljnije uvjete na tržištu.

Ista je strategija potpore poduzetnišvu već počela davati prve trajne rezultate u ekonomijama Zapadne Europe. Grupa UniCredit istovremeno će sredstvima Europske investicijske banke kreditirati mala i srednja poduzeća u Austriji. Grupa je izabrana stoga što je razvila snažnu mrežu u zemljama Srednje i Istočne Europe.

UniCredit s preko deset tisuća poslovnica djeluje u 22 europske zemlje i na još 27 drugih tržišta. Mreža u Jugoistočnoj Europi smatra se najsnažnijom u regiji, s preko četiri tisuće poslovnica. Pristup ovim sredstvima s mogućnošću stopostotnog kreditiranja projekata imaju tvrtke sa manje od 250 zaposlenih. Krediti su na raspolagaju i većim frimama, onim od 250 do tri tisuće zaposlenih s tim da kredit pokriva maksimalno polovicu investicije.

Strategija plasiranja razvojnih kredita kroz posredničke banke smatra se korisnom stoga što banke poznaju i razumiju lokalna tržišta.

XS
SM
MD
LG