Linkovi

Washington Post: Moskva burno reagirala na Bidenove izjave o 'gašenju Rusije'


Dnevnik Washington Post piše o burnim reakcijama u Rusiji na nedavni intervju američkog dopredsjednika Bidena Wall Street Journalu, u kojem Biden kaže da 'Rusija postaje sve slabija – broj stanovnika opada, ekonomija je na rubu nestajanja, a bankovni sustav vjerojatno neće postojati za petnaestak godina'.

Washington Post navodi da se u Kremlju pitaju tko formira američku vanjsku politiku – predsjednik Obama, koji je prije nekoliko tjedana u Moskvi drugačije govorio, ili Joe Biden.

Ruse je – piše washingtonski list – posebno zaboljela kritika u vezi demografskih trendova u Rusiji i ekonomije. No, kažu neki komentatori u Moskvi, iste stvari o Rusiji – reći će i mnogi Rusi.

Podsjetimo, dopredsjednik Biden nedavno je bio u Ukrajini i Gruziji, gdje je svoje domaćine uvjeravao da Washington ne priznaje nikakve navodne 'ruske sfere utjecaja' na teritoriju bivšeg Sovjetskog saveza.

'Možda Biden govori tako oštro kako se Obaminoj administraciji u samoj Americi ne bi zamjerilo da je odveć popustljiva prema Rusiji' – kaže jedan ruski analitičar.

******

List Honolulu Advertiser s Hawaiija piše da su zdravstvene vlasti te savezne države izdale priopćenje koje potvrđuje da je predsjednik Barack Obama rođen u gradu Honolulu, te da, prema tome, ima pravo obnašati najviši položaj u zemlji. Čelnica zdravstvenih vlasti na Hawaiima izjavila je da je ona osobno držala u rukama rodni list Baracka Husseina Obame.

Vijest je zanimljiva zbog toga što već više od godinu dana u manjem, ekstremnijem dijelu izborne baze Republikanske stranke kolaju glasine da Barack Obama, u stvari, nije rođen u Sjedinjenim Državama te da zbog toga – prema Ustavu Sjedinjenih Država – ne može biti predsjednik. U tim je krugovima također uvriježeno mišljenje da predsjednikov izvod iz matične knjige rođenih 'još nitko nije vidio' – piše list s Hawaiija.

U vezi ovog pitanja, sinoć je u Kongresu Sjedinjenih Država na dnevni red raspre uvedena i rezolucija povodom 50. godišnjice proglašenja Hawaiija saveznom državom. Hawaii se u tekstu rezolucije također nazivaju i 'saveznom državom u kojoj se rodio 44. predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama.'

Ova rečenica u rezoluciji dodana je od strane autora iz Demokratske stranke kako bi se republikanski zastupnici u Kongresu, koji možda gaje sumnje o rodnom mjestu Baracka Obame, imali prilike i javno izjasniti o ovom pitanju – piše list Honolulu Advertiser.


XS
SM
MD
LG