Linkovi

Za visoki krvni tlak najbolji je lijek promjena načina života


Svjetska zdravstvena organizacija ocjenjuje visok krvni tlak globalnim problemom. Ta bolest pogađa 20 posto svjetskog stanovništva, milijardu i 300 milijuna ljudi, a povezana je s povećanim rizikom od srčanog, odnosno moždanog udara. No, jedna nova studija ukazuje da s promjenama u načinu života hipertenzija može biti stavljena pod kontrolu ili čak i smanjena.

Liječnici kažu da je krvni tlak od 120 kroz 80 normalan. Ali, ako vam je tlak stalno 140 kroz 90 ili više, onda to mnogi liječnici dijagnosticiraju kao hiperzenziju, povišen krvni tlak, koji može dovesti do moždanog udara, bolesti srca ili napada infarkta. Ranije su studije dovele do zaključka da su žene manje sklone povišenom krvnom tlaku od muškaraca. Noviji nalazi, međutim, pokazuju da, kako postaje starija, tako i za ženu rizik od hipertenzije postaje jednak kao i za muškarca.

Dr. John Forman, iz Bolnice Brigham i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, s kolegama je proučavao rizik od hipertenzije kod 83 tisuće žena tijekom 14 godina: "U našoj studiji pokušali smo kvantificirati u kojoj mjeri može žena smanjiti svoj rizik od razvitka povišenog krvnog tlaka ako se drži određenog načina života, pogodnog za takvu prevenciju."

Taj određeni način života uključivao je 30 minuta tjelovježbe dnevno, održavanje normalne tjelesne težine konzumiranjem više voća i povrća a manje crvenog mesa, manju konzumaciju alkohola, znatno manje korištenje lijekova protiv bolova koji se mogu nabaviti bez recepta, te uzimanje pripravka folne kiseline za sprečavanje anemije.

Dr. Forman kaže da je studija pokazala da, kada su se žene držale ovih naputaka, one su snizile svoj rizik od povišenog krvnog tlaka za 80 posto. To je, kaže ovaj liječnik, vrijedno i za svaku ženu ponaosob i za društvo u cjelini: "Modificiranjem prehrane, načina života i ponašanja, pojedinci i društvo mogu smanjiti rizik od nastupa bolesti čiji je danak po javno zdravlje iznimno velik."

Znanstvenici su ustanovili da su promjene načina života urodile blagotvornim posljedicama čak i kod onih s obiteljskom poviješću visokog krvnog tlaka. Međutim, gubitak prekomjernih kilograma ili održavanje normalne tjelesne težine, kažu, za mnoge je ljude možda najveći mogući izazov.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG