Linkovi

U Damasku, američko-sirijski razgovori o miru na Srednjem istoku


Posebni američki izaslanik za Srednji istok George Mitchell danas je u Damasku vodio razgovore sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u sklopu najnovijih američkih nastojanja za postizanjem mira u toj regiji. Gospodin Mitchell je razgovore okarakterizirao kao 'vrlo iskrene i pozitivne'. On je sirijskom predsjedniku rekao da je američki predsjednik Barack Obama odlučan pomoći u postizanju sveobuhvatnog mira između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

George Mitchell je rekao da je mir jedini način da se osigura 'stabilnost, sigurnost i prosperitet' u regiji, a da bi to uspjelo i Arapi i Izraelci moraju raditi zajedno sa Sjedinjenim Državama. Kao kratkoročni cilj, gospodin Mitchell je naveo nastavak pregovora između Sirije i Izraela.

Sirija je obustavila razgovore nakon što je Izrael pokrenuo vojnu ofenzivu protiv palestinske militantne skupine Hamas, u prosincu.

Iz Sirije, izaslanik Mitchell odlazi u Izrael i na palestinske teritorije.

I američki ministar obrane Robert Gates odlazi na Srednji istok. On sutra stiže u Izrael. Američki obrambeni dužnosnici kažu da će gospodin Gates razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom između ostaloga i o iranskim nuklearnim ambicijama. Iz Izraela, ministar Gates će otputovati u Jordan.

A, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones na čelu je izaslanstva koje u Izrael i na Zapadnu obalu dolazi u utorak.

XS
SM
MD
LG