Linkovi

Afganistanska policija osujetila simultane napade bombaša samoubojica u Khostu


Policija u Afganistanu objavila je da je u subotu ubila sedam bombaša samoubojica koji su namjeravali napasti simultano mete u istočnom gradu Khostu, uz granicu prema Pakistanu.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Zamary Bashari izjavio je Glasu Amerike da su bombaši, naoružani automatskim oružjem, na meti imali nekoliko vladinih i policijskih zgrada, no da su ih snage sigurnosti ustrijelile prije nego što su uspjeli detonirati svoje eksplozive. Ranjene su četiri osobe, od kojih dva policajca.

Bashari kaže da su militanti, kako izgleda, promijenili svoju taktiku, ali da ubojstvo dvadesetorice bombaša samoubojica u proteklom tjednu pokazuje da i snaga i obučenost afganistanske policije raste.

Srpanj je bio najsmrtonosniji mjesec za međunarodne postrojbe u Afganistanu od zbacivanja talibanske vlade 2001. godine.

Pojačanje nasilja u Afganistanu dolazi uoči predsjedničkih izbora, slijedeći mjesec. O pripremama za izbore u Kabulu je s dužnosnicima razgovarao i posebni američki izaslanik za Pakistan i Afganistan Richard Holbrooke.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, Holbrooke je priznao da izbori od 20. kolovoza donose vrlo složene izazove koji su bez presedana. No, on je također izrazio nadu da slaba sigurnost neće odvratiti Afganistance od glasovanja. On je ponovio da Sjedinjene Države ne podržavaju niti se protive ijednom kandidatu na izborima, te da samo podržavaju demokraciju u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG