Linkovi

Hrvatska vlada predložila treći rebalans ovogodišnjeg proračuna


Vlada Jadranke Kosor Saboru uputila je prijedlog trećeg po redu rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Rebalans se temelji na mjerama koje su 'hladan tuš' za građane: uvođenju posebnog, kriznog poreza na sve plaće, mirovine i druga primanja iznad 3 tisuće kuna, te povećanju stope PDV-a sa sadašnjih 22 na 23 posto. Plaće i mirovine veće od mjesečnih tri tisuće kuna oporezovat će se u punom neto iznosu po dvije stope: one između 3 i 6 tisuća kuna po stopi od 2 posto, a one iznad 6 tisuća kuna po stopi od 4 posto.

Tako će skupina sa skromnijim primanjima mjesečno državi davati do 120 kuna kriznog poreza, a oni s primanjima iznad 6 tisuća kuna državi će mjesečno davati od 240 kuna pa nadalje, ovisno o visini neto primanja. Kriznim porezom obuhvaćeno je oko milijun i dvije stotine tisuća ljudi.

Uvođenje nepopularnog, posebnog kriznog poreza na plaće i mirovine, koji je u javnosti već dobio etiketu poput 'harač' ili 'pljačkaški porez,' vlada će regulirati posebnim zakonom. O njemu, kao i o predloženom rebalansu, Sabor bi se trebao izjasniti na izvanrednoj sjednici zakazanoj za početak idućeg tjedna. Uz to, vlada proračun spašava uvođenjem još jednog nameta: naknadom od 6 posto na ukupni prihod od sms poruka i mobilnog telefoniranja, što će vjerojatno dovesti do povećanja usluga mobilne telefonije.

Tim višestrukim udarima na standard građana vlada planira u proračun prikupiti milijardu i 38 milijuna kuna više. Rebalansom koji građanima donosi bolne mjere, proračunska rupa će se sa 10,97 milijardi smanjiti na 9,3 milijarde, dakle za samo 1,6 milijardi kuna. To znači da će i nakon njega u državnoj blagajni ostati praznina od 9,3 milijarde kuna i za taj iznos država će se morati zadužiti. Nakon ovog rebalansa, vlada predviđa da će ovogodišnji deficit proračuna iznositi 2,8 posto BDP-a.

Međutim, i nakon što je vlada odlučila proračun spasiti zavlačenjem ruke u džep onih koji mjesečno primaju više od 3 tisuće kuna, premijerka Jadranka Kosor tvrdi da je njezina vlada socijalno obazriva. Krizni porez na mjesečna primanja, ističe ona, neće plaćati gotovo milijun i pol ljudi: 869 tisuća umirovljenika i 593 tisuće zaposlenih, čija su mjesečna primanja manja od 3 tisuće kuna. Ona je nezadovoljna i kritikama s kojima je javnost dočekala uvođenje kriznog poreza.

Podizanje PDV-a neminovno vodi rastu cijena, a vlada tvrtke u većinskom vlasništvu države poziva da ne podižu cijene svojih roba i usluga nakon jednopostotnog rasta PDV-a. Rebalans proračuna izazvao je i potres u vladajućoj koaliciji. Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, objavio je danas da, zbog oporezivanja plaća i mirovina, izlazi iz vladajuće koalicije. Hrvatska stranke umirovljenika je, ističe, iz solidarnih razloga bila spremna pristati na simbolično oporezivanje mirovina i plaća, ali ne želi sudjelovati u, kako kaže, 'deranju kože s leđa najsiromašnijih.' Hrvatska stranka umirovljenika traži ostavku ministra financija Ivana Šukera koji je ovih dana, tvrde, uporno obmanjivao koalicijske i socijalne partnere. Njegovu ostavku traže, međutim, i zbog drugih razloga. Silvano Hrelja kaže:

"Traži se ostavka ministra Šukera zbog reakcije koja je zakašnjela 9 mjeseci, vezano za predlaganje mjera i sučeljavanje s teškom krizom, ali i zbog pokušaja prevare hrvatskih umirovljenika, radnika i svih građana."

Međutim, ministar financija Ivan Šuker tvrdi da hrvatske javne financije nisu u kolapsu, već da se sadašnje mjere donose kako do toga kolapsa ne bi došlo na jesen. No, i nakon izlaska HSU-a iz koalicije, vlada Jadranke Kosor još uvijek ima većinsku potporu u Saboru. Koalicijski partneri HSS i HSLS tvrde da vlada u predloženom rebalansu uživa njihovu čvrstu podršku, dok se SDSS o predloženom rebalansu još uvijek nije želio decidirano izjasniti. SDP traži izbore sada i odmah, a predsjednik države Stjepan Mesić dvoji da sada ne treba ići u izbore, već smatra da treba pričekati efekte mjera koje vlada trećim rebalansom predlaže.

XS
SM
MD
LG