Linkovi

Nagibni vlakovi HŽ-a nisu testirani na hrvatskim prugama


U teškoj željezničkoj nesreći u Rudinama iznad Kaštela kod Splita u kojoj je poginulo 6 osoba, a 55 ih je teže i lakše ozlijeđeno. Nijedan od ranjenih putnika nije u životnoj opasnosti. Neslužbeno se doznaje da je među poginulima i dvoje tinejđera. Lakše i teže je ranjeno 55 osoba. Trinaest ih je hospitalizirano i nitko među njima nije u životnoj opasnosti.

U splitskojbolnici proglašeno je izvanredno stanje, a građani se pozivaju dadaju krv. Šefica transfuzije Jela Mikulandra kaže da će “krvi trebati, pozvani su svi, iz svih krvnih grupa.” Policija je priopćila da je u vlaku bila 91 osoba. Osim hrvatskih državljana u njemu su bili i putnici iz Francuske, Australije, Švedske, Belgije, Velike Britanije, Slovenije i Pakistana.

Uzroci nesreće zasad nisu poznati, međutim a istom mjestu prije 33 godine u teškoj nesreći poginulo je 33 putnika. Tu je velika nizbrdica, vlakovi inače voze 50kilometara na sat, a očevici tvrde da je stradali nagibni vlak išao stotinu kilometara pa se pretpostavlja da su mu otkazale kočnice.

Ugledni hrvatski i njemački sudski vještak za velike željezničke nesreće, dr. Vatroslav Grubišić, upozorio je prije pet godina da nagibni vlakovi HŽ-a nisu testirani na hrvatskim prugama te da postoje sumnje da su rađeni prema pogrešnim normama koje su nedostatne, zbog čega postoji velika opasnost od željezničkih nesreća s katastrofalnim posljedicama.

Uz ogradu da ne može govoriti o konkretnoj nesreći za Glas Amerike je rekao: “Takav vlak može voziti do 180 kilometara i ima jedan nagibni mehanizam koji je osjetljiv na svoj način i treba da se dobro održava.Ali, ima još jedan drugi utjecaj, a to je opterećenje osovine, koje je jako ovisno o kvaliteti podvozja, dakle o kvaliteti pruge kojom taj vlak vozi.Očito, i zbog toga sam ja već prije pet godina upozorio, uvjeti korištenja u Hrvatskoj ne odgovaraju mogućnostima takvog, dosta modernog, vlaka".

XS
SM
MD
LG