Linkovi

Texas Hill Country - najdraže područje za Teksašane


U eseju Teda Landphaira, evo kratkog pogleda na jedan lijepi i još uvijek relativno tihi, povučeni, ali ne i "neotkriveni" dio Teksasa.

Bližimo se sredini ljeta, a u državi Teksas, kao što svatko tko je gledao kaubojske filmove zna, to znači – velika vrućina i velika prašina, na onim ogromnim i suhim teksaškim ravnima.

Ono što nam ti filmovi nikad nisu pokazali, to je vruće i vlažno obalno područje Teksasa i, uvučeno u unutrašnjost, područje prekriveno gustim borovim šumama.Pitate li bilo kojeg Teksašana koje im je područje njihove države, poznate i pod imenom Lone Star State - Država usamljene zvijezde – najdraže, reći će vam odmah – Texas Hill Country - blago brdovito područje koje se proteže zapadno od Austina, glavnog grada Teksasa i južno od njega, sve do sjevernih predgradja San Antonija, područje s nešto blažom i umjerenijom klimom, svakako ljeti ne tako vruće kao ostatak države.

Nema na tom području puno prirodnih čuda – dramatičnih kanjona, veličanstvenih slapova, tropskih šuma, planinskih brzaka.Nema niti puno kaktusa. Tapiseriju Texas Hill Country čine cedrovi i hrastovi, obilje divljeg cvijeća, vapnenačke stijene skromnog izgleda... tapiserija tkana s puno nježnijim i suptilnijim nitima.

Iz tih brda, kraj rijeke Pedernales potekao je 36. predsjednik Sjedinjenih Americkih Država – Lyndon Johnson kao i Lady Bird, njegova supruga.Klima je vrlo ugodna, govorila bi Mrs. Johnson posjetiteljima.Dani uglavnom uvijek vedri, puni sunca.Zrak čist, čista i voda.Mjesec iznad Texas Hill Country uvijek je malo puniji.Svima nam je, s vremena na vrijeme, potrebno jedno takvo mjesto – čisto i tiho.A Texas Hill Country jedno je čisto i spokojno mjesto.

Naročito u proljeće kad područje prekrije sag od divljega cvijeća, nekih četiri stotine raznih vrsta, medju njima i “bluebonnet,” modri različak, državni cvijet Teksasa.Noću, nebo je posuto zvijezdama.

Sve je baš kao u onoj dobro poznatoj pjesmi “Deep In the Heart of Texas” – The stars at night/are big and bright/deep in the heart of Texas... noću, zvijezde su velike i sjajne, duboko u srcu Teksasa.Tako je to u Texas Hill Country, točno tako... kad bi same Teksašane uspjeli izgurati malo iz područja.

XS
SM
MD
LG