Linkovi

'Fearless' - novi album Taylor Swift


Vijest da je jedna od najsjajnijih novih zvijezda na američkoj glazbenoj sceni nekoć imala teškoća uklopiti se u društvo svojih vršnjaka može vam zvučati zapanjujuće. Taylor Swift kaže da nije bilo lako odrastati u državi Pennsylvaniji, jer 'nitko joj nije želio biti prijatelj'. Tek preseljenjem s obitelji u Nashville, u državu Tennessee, mogla je biti ono što želi.

U sklopu turneje kojom promovira svoj drugi album, “Fearless,” s Taylor Swift je za Glas Amerike razgovarao je Larry London.

Taylor Swift prodala je više albuma u protekloj godini nego ikoji drugi glazbenik. Sa sedam milijuna prodanih CD-ova ne može se pohvaliti baš mnogo glazbenih umjetnika. Taylor je to postigla u samo dvije godine svoje karijere. Sve pjesme na svojim albumima ova 19-godišnjakinja napisala je sama ili u suradnji s drugim autorom, a trenutno započinje jednu od najvećih koncertnih turneja u ovoj godini.

"To me toliko usrećuje – mislim, kad sam na pozornici i znam da je svaka osoba u publici kupila kartu s mojim imenom otiskanim na njoj" - rekla nam je Taylor Swift.

Kad joj je bilo 14 godina, njena se obitelj iz Pennsylvanije preselila u predgrađe Nashvillea u Tennesseeju, kako bi Taylor bila bliže country glazbi. Ubrzo nakon toga potpisala je ugovor s diskografskom kućom Sony/ATV i time postala jedna od njihovih najmlađih ikad uposlenih skladatelja i tekstopisaca. Taylor kaže piše pjesme i sklada svaki dan poslije škole, od svoje četrnaeste godine. Njene su pjesme autobiografskog karaktera. Svoj uspjeh Taylor pripisuje teškoćama uklapanja u školsku sredinu. "Da su me pozivali na školske zabave, nikada ne bih bila željela otići iz Pennsylvanije i preseliti se u Nashville. Sad kad se osvrnem na ta vremena, mogu im samo zahvaliti" - kaže naša sugovornica.

Taylor se inače sučeljava s istim problemima kao i svi drugi tinejdžeri. U njenim pjesmama prevladavaju teme o neuzvraćenoj ljubavi. Svojim budućim dečkima ona nudi jedan savjet: "Jedina inspiracija da mogu napisati toliko pjesama mi je ljubav. O njenim počecima – osjećaju nervoze, ali i čarobnosti ljubavi, te o njenom svršetku – kad osjećte da se ujutro ne možete ustati iz kreveta. Stoga dečki mogu znati u što se upuštaju. O toj sam temi vrlo otvorena i iskrena tijekom čitave karijere, od moje šesnaeste godine. Moje su pjesme o stvarnim ljudima. Ako imam dečka, on će se naći u njima. A on može odabrati da li će biti pozitivan ili negativan lik. I bilo bi mu bolje da mudro odabere!"

Mudar izbor odnosi se i na uzore. Naslovi u novinama puni su glazbenika skandaloznog ponašanja. Taylor naglašava da će krenuti drugim putem: "Moji uzori su ljudi poput Gartha Brooksa i Faith Hill. Strašno mi se sviđa što su tako dobri prema svojim obožavateljima. Znate kako je to obično: kad odrastate, imate omiljene pjevače. A kad jednog dana sretnete sve njih, taj se izbor mijenja i svodi se na one koji su prvenstveno dobri ljudi, a tek onda veliki glazbenici. Meni je uvijek bilo primarno da budem dobra osoba."

Još jedan glazbenik koji ima veliki utjecaj na Taylor je suprug Faith Hill, Tim McGraw. Pjesma koja je lansirala Taylorinu karijeru naslovljena je “Tim McGraw,” jer je inspirirana njegovom glazbom. Njemu je osobno pjevala tu pjesmu 2007. godine, na priredbi dodjele nagrada za country glazbu, Academy of Country Music Awards. Bio je to prvi nastup kojim se Taylor Swift predstavila i Timu i televizijskoj publici širom Amerike.


XS
SM
MD
LG