Linkovi

Državna štednja na californijski način


Savezna država California ima proračunski deficit od oko 26 milijardi dolara. Guverner Arnold Schwarzenegger postigao je – nakon višemjesečnih pregovora sa zastupničkim tijelom Californije – sporazum o smanjivanju budžetskog deficita. Ako sporazum bude usvojen, to bi mogao biti početak pokretanja kalifornijske ekonomije. No, kako iz Los Angelesa javlja Mike O'Sullivan, kritičari misle da sporazum neće riješiti tekuće probleme ove savezne države.

Nakon višemjesečnih pregovora s lokalnim zakonodavcima, guverner Californije Arnold Schwarzenegger objavio je da je postignut kompromis o uklanjanju proračunskog deficita: "Ovo je novi proračun koji ne sadrži povećanje poreza, on se temelji na rezanju javnih rashoda. Novi se proračun sveobuhvatno bavi našim budžetskim deficitom, i to tako što uvodi uštede vrijedne oko 15 milijardi dolara."

Zbog proračunskog manjka, Kalifornija posljednjih tjedana nije bila u stanju plaćati svoje financijske obveze te je često morala izdavati vrijednosnice kojima se obećava isplata u budućnosti, umjesto redovitih platežnih čekova. To je štetilo i kreditnom rejtingu Californije. Na čemu će kalifornijske vlasti od sada štedjeti? Devet milijardi dolara oduzet će se sustavu javnog školstva na svim razinama. Primjerice, državna sveučilišta u Kaliforniji upisat će ove godine manje studenata, a primljeni će plaćati veću školarinu. Ponudit će im se i manje kolegija. Nastavno osoblje i pomoćne službe u javnim školama i na državnim sveučilištima svaki će mjesec imati i nekoliko neplaćenih slobodnih dana, a najavljena su i moguća otpuštanja s posla.

Nate Thomas predaje filmsku umjetnost na sveučilištu California State u Northridgu, a aktivan je i u sindikatu sveučilišnih nastavnika. On kaže da je najgore to što će proračunske uštede pogoditi najviše one koji najmanje zarađuju ili pak studente: "Otpuštanja s posla, manji broj kolegija i manji broj upisanih studenata pogodit će – kao prvo – radnički sloj, pomoćne službe na fakultetima i školama, a – kao drugo – pogodit će studente iz manjinskih grupa, latino-amerikance i crnce, najviše."

Uz obrazovanje, dosta će se rezati i iz programa zdravstvenog osiguranja, koji financira savezna država Kalifornija, a koji pokriva najsiromašnije slojeve stanovništva. Taj program, nazvan MediCal, imat će od sada milijardu dolara manje novca. Milijarda dolara uštedjet će se uvođenjem neplaćenih dana za službenike javne uprave i javnih službi u Californiji. Milijarda dolara uštedjet će se uzimanjem novca zatvorskom sustavu. Californijski gradovi i mjesta – odnosno njihove gradske uprave – moći će računati na četiri milijarde dolara manje nego što su to očekivali. Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa već je najavio da će javna čistoća i prometna policija u njegovom gradu dobiti manje novca nego što su očekivali.

Sporazum o proračunu predviđa eksploataciju nafte u vodama ispred mjesta Santa Barbara – od čega će državne vlasti Kalifornije zaraditi, no ova će odluka sigurno razljutiti ekologe.

Kalifornijska je ekonomija osma po veličini na svijetu – veća je, primjerice, od ruske ili indijske. Uzroci njezine krize raznorodni su i sežu od globalnih gospodarskih kretanja pa do kriza u bankarskom sustavu i na tržištu nekretnina, koje su lokalnijeg karaktera. Proračunski manjak uvelike je posljedica činjenice što je na ime poreza ove godine ubrano manje novca, nakon što je nezaposlenost porasla za dva posto više od nacionalnog prosjeka.

Poznavateljica kalifornijskih prilika, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Južne Californije Sherry Bebitch Jeffe kaže da je kompromis između guvernera i zakonodavnog tijela Kalifornije kratkoročno rješenje koje se ne bavi temeljnim problemima ove savezne države: "To je kao da stavljate flaster na tešku ranu. S istim ćemo se problemima opet hvatati u koštac. Od rješenja krize udaljeni smo isto onoliko koliko smo bili na njezinom početku, kada je ustanovljeno da postoji proračunski manjak."

Sherry Bebitch Jeffe navodi dubinske uzroke gospodarske krize u Californiji – troši se previše, a porezi su se stalno smanjivali. U zakonodavnom tijelu vrlo je teško usvojiti nepopularne mjere jer je za povećanje poreza ili usvajanje novog budžeta potrebna dvotrećinska većina.


XS
SM
MD
LG