Linkovi

Amnesty International kritizira 'ignoriranje žrtava seksualnog nasilja' u presudi protiv Milana i Sredoja Lukića


Organizacija Amnesty International pozdravila je presudu haaškog Tribunala u predmetu Milana i Sredoja Lukića, dvojice bosanskih Srba koji su počinili ratne zločine u Višegradu. Međutim, Amnesty International kritizira – kako se navodi – ignoriranje žrtava seksualnog nasilja u ovom slučaju, od strane haaškog Tribunala.

Ova organizacija za ljudska prava smatra da su dosuđene kazne od 30 godina zatvora, odnosno doživotna kazna zatvora, zaslužene kada je riječ o ljudima koje su Milan i Sredoje Lukić ubili. Međutim, Amnesty smatra da haaški Tribunal nije iscrpno istražio optužbe o silovanju i drugim zločinima koji uključuju seksualno nasilje – koje su počinili Lukići ili pak osobe pod njihovim zapovjedništvom.

Amnesty International tvrdi da je paravojna postrojba kojoj su na čelu bili Lukići 1993. godine otimala Bošnjakinje te ih silovala u jednom hotelu u okolici Višegrada u istočnoj Bosni. Amnesty Inetrnational navodi da žrtve silovanja i danas žive pod dojmom tih stravičnih događaja, dok su mnogi od silovatelja na slobodi.

Amnesty International pozvao je sudstvo Bosne i Hercegovine da istraži ovaj slučaj, jer - kako se navodi u priopćenju - 'i žrtve seksualnog nasilja zaslužuju pravdu'.

XS
SM
MD
LG