Linkovi

Slučajni milijarderi: osnivanje Facebooka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji


Ovaj tjedan popularni društveni web sajt FaceBook objavio je da je primio dvjesto pedeset milijuntog člana. To se podudarilo s objavljivanjem nove knjige koja kronologizira meteorski uspjeh ovog sajta i njegovog osnivača Marka Zuckerberga. Puni naslov knjige: Slučajni milijarderi: osnivanje FaceBooka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji. Autor: Ben Mezrich.

Prije pet godina Mark Zuckerberg utemeljio je u svojoj sobi na kampusu Sveučilišta Harvard web sajt. Za samo nekoliko mjeseci postao je najmlađi milijarder koji je sam zaradio svoj novac. U knjizi Slučajni milijarderi Ben Mezrich na gotovo romansirani, i ne odveć blagonakloni, način opisuje njegov uspon prema internetskom kraljevstvu. Od "harvardskog razbojnika" do playboya iz Silicijske doline, cijelo vrijeme bešćutno se zaštićujući od "običnih malih ljudi" koji su mu pomogli u njegovom usponu. Evo kako autor knjige opisuje početak priče o FaceBooku:

"Nakon jednog nezadovoljavajućeg "spoja" s nekom curom, Mark Zuckerberg se zatekao u svojoj sobi na sveučilišnom kampusu. Bio je student druge godine. Popio je nekoliko piva i upao u sve kompjuterske sustave Sveučilišta Harvard, odakle je uspio skinuti fotografije svih cura koje su živjele na kampusu. Napravio je web sajt na kojem su studenti mogli glasovati o tome koja je cura najzgodnija. Ovaj pakosni nestašluk doveo je do pada kompjuterskih sustava na Harvardu, jer su svi studeni počeli koristiti taj sajt istovremeno. Bio je skoro izbačen s ovog uglednog sveučilišta. Međutim, uz financijsku pomoć jednog svog prijatelja, on je ovaj nestašluk ubrzo pretvorio u diva internetskog društvenog povezivanja."

Autor priznaje da nikad nije intervjuirao Zuckerberga, koji je nakon razmišljanja odlučio da ne razgovara s njim za knjigu Slučajni milijarderi. Pri pisanju knjige o FaceBooku Mezrich se služio sudskim dokumentima, novinskim napisima te opširnim razgovorima sa svojim "glavnim izvorom" Eduardom Saverinom, Zuckerbergovim odbačenim prijateljem koji je bio i prvi ulagač u projekt FaceBooka. U Slučajnim milijarderima autor dramatizira cijele prizore tako što opisuje ono što "se najvjerojatnije dogodilo" u pojedinim situacijama, iako za to nema svjedočanstva ni dokumentarnu građu. Mezrich odbacuje kritike da je njegova knjiga fikcija:

"Ima dosta novinara koji ne razumiju što ja radim, ili su frustrirani načinom na koji pišem. Ja pišem pripovjedne dokumentarne – non-fiction – priče. To je za mene uzbudljiv način da uzmem neku stvarnu priču i otvorim je čitalačkoj publici. To svakako nije fikcija. Ja sam vrlo jasno dao do znanja u knjizi što radim. Postoje određene scene u knjizi gdje kažem 'to je ono što se najvjerojatnije dogodilo,' ja imam dosta informacija o tome što se dogodilo, ali ipak ne mogu biti posve siguran, stoga jasno kažem da je to razvoj događaja za kojeg ja vjerujem da se na taj način odigrao."

Za mnoge kritičare Mezricheva knjiga predstavlja jedan nesretni simptom kulture sve težeg razlučivanja između činjenica i fikcije. Tu kulturu dobro ilustrira i jedan drugi web sajt – Wikipedia - na koji se korisnici sve više oslanjaju u prikupljanju informacija, iako postoje naznake da mnogo toga što je objavljeno u toj online enciklopediji jednostavno nije točno.

Glasine se nekad objavljuju kao činjenice, a to što je neka informacija objavljena na Internetu često se samo po sebi uzima kao dokaz njene vjerodostojnosti. Knjigu Bena Mezricha o nastanku društvenog web sajta FaceBook, Slučajni milijarderi: osnivanje FaceBooka, priča o seksu, novcu, geniju i izdaji objavila je izdavačka kuća Doubleday.

XS
SM
MD
LG