Linkovi

Američkim pomorskim lukama predstoje veliki programi čišćenja zraka


Američke pomorske luke su među najvećim zagađivačima zraka u gradovima u kojima se nalaze. Neke luke postigle su napredak u naporima da smanje ovu vrstu zagađivanja, no kritici kažu da je taj napredak odveć spor.

Teretni brod kompanije Matson Line nakrcan je kontejnerima i izgleda kao plutajuća zgrada, a ne brod. Upravo je stigao s putovanja preko Tihog oceana i pristao u luku u Oklandu, gdje se kontejneri s njega dizalicom istovaruju jedan po jedan.

Richard Sincoff predvodi projekt očuvanja okoliša u ovoj luci, i kaže da je potrebno od 24 do 48 sati kako bi se jedan ovakav brod potpuno istovario, te da takva aktivnost znatno zagađuje zrak oko zapadnog Oaklanda. Kamioni koji prevoze ove kontejnere po luci koriste dizel, a nedavno je uprava luke zabranila uporabu kamiona proizvedenih prije 1994. godine.

Budući da su mnogi vozači kamiona, koji rade za luku neovisni poduzetnici i često ne mogu priuštiti nove kamione, luka je uvela program subvencija kako bi im se pomoglo s troškovima nabavke novih vozila. I u Los Angelesu, gdje je smještena najveća luka u Americi, uvedeni su slični programi. Od prošle je jeseni ova luka iz uporabe izbacila četiri i pol tisuće starih kamiona koji zagađuju zrak.

No, ispušni plinovi iz kamiona predstavljaju tek oko četiri posto ukupnog zagađenja dizel gorivom u američkim lukama. Brodovi su glavni zagađivači. Čak i nakon pristajanja, oni i dalje koriste gorivo kako bi imali struju.

James Cannon - iz organizacije za zaštitu okoliša, Energy Futures - kaže da su ovi veliki brodovi poput centrala koje proizvode energiju. No, pošto se nalaze u vodi, a ne na kopnu, američki zakon o čistom zraku ne primjenjuje se na ova plovila:

"Budući da se ovi brodovi, koji su poput centrala za proizvodnju energije, nalaze u vodi, nekoliko metara dalje od kopna, potpuno su izvan naših zakona. To dovodi do zagađenja zraka koje je tisuće puta veće, nego bi bilo da su doslovno, samo par metara bliže."

Gospodin Cannon dodaje da luke traže načine da smanje zagađenje, no u tom su odviše spore, te da bi idealno rješenje bilo da se dozvoli brodovima, nakon što pristanu, da se priključe na električnu mrežu. Nekoliko brodova koji su pristali u luku u Long Beachu to već mogu učiniti. Neke kalifornijske luke već poćinju smanjivati zagađenje, budući da ih zakon ove savezne države primorava na to.

No, dodaje gospodin Cannon, ostalih sedam kalifornijskih luka još uvijek imaju ogroman posao ispred sebe. On je mišljenja da bi se mogla iskoristiti recesija, koja je dovela do smanjenog prometa kroz luke, kako bi se pozabavile ovim problemom:

"Umjesto da proširuju svoje kontejnerske prostore u nedogled, sada imaju priliku da restrukturiraju svoje luke, i učine ih čistijima."

Američka agencija za očuvanje okoliša obećala je da će regulirati čistoću zraka u krugu od 230 milja od američke obale do 2012. godine. Ukoliko se to i dogodi, sve će američke luke morati promjeniti način na koji posluju.

XS
SM
MD
LG