Linkovi

Posjet dopredsjednika Bidena Ukrajini i Gruziji izražava američku podršku demokratskim i gospodarskim reformama u te dvije zemlje


Dopredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden doputovao je u glavni grad Ukrajine Kijev.

Njegov posjet iskazuje podršku Sjedinjenih Država demokratskim i gospodarskim reformama u toj zemlji.

Dopredsjednik Biden će se u Kijevu sastati s predsjednikom Viktorom Juščenkom te premijerkom Julijom Timošenko, koja je politička suparnica ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik dopredsjednika Bidena za nacionalnu sigurnost Tony Blinken izjavio je da Washington ovom posjetu pridaje veliku važnost.

Pored susreta s ukrajinskim čelnicima, dopredsjednik Biden će odati počast žrtvama masovne gladi u Ukrajini, do koje je došlo tijekom Staljinove nasilne kolektivizacije sela tridesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon Ukrajine, dopredsjednik Joe Biden sutra odlazi u Gruziju. Za dvodnevnog posjeta , američki će se dopredsjednik susresti s šefom države Mikhailom Saakashvilijem kao i čelnicima oporbe, koji su posljednjih mjeseci u glavnom gradu Tbilisiju organizirali nekoliko višednevnih prosvjeda, u nastojanju da prisile predsjednika države na ostavku.

Predsjednik Saakashvili je jučer objavio reformu izbornog sustava koja predviđa izravno glasanje za gradonačelnike, a oporbi daje više veći pristup državnoj televiziji.

XS
SM
MD
LG