Linkovi

Stephen Hinshaw: današnje tinejdžerke pod 'opasnim' pritiscima


Od mladih se djevojaka danas očekuje da budu dobre u školi, da se bave sportom i da izgledaju kao manekenke. Kod sve većeg broja tinejdžerki takva očekivanja dovode do agresije, poremećaja u ishrani, depresije, čak pokušaja samoubojstva, kaže psiholog Stephen Hinshaw. U svojoj knjizi “Triple Bind” on nudi neka rješenja tom ozbiljnom problemu.

Naslov Hinshawove knjige igra je riječima, od engleskog izraza "double bind," izmedju dvije vatre, pritisnut s dvije strane. Izraz je to kojim su se, pedesetih godina, društveni znanstvenici služili u opisivanju situacije u kojoj se čovjek nadje kad izvana prima kontradiktorne poruke – pokoravaju li se ili udovoljavaju jednoj, ignoriraju drugu. I obrnuto. I ne valja kako god se okrene.

Pred mlade žene danas, kaže psiholog na Sveučilištu Kalifornije Stephen Hinshaw, postavljaju se izazovi bez presedana, i potpuno proturječni: očekivanja društva koje one ne mogu sva ispuniti i kojima ne mogu udovoljiti:

"Žensku djecu još uvijek odgajamo kao nekoga tko će se brinuti za druge, tko će njegovati druge, tko će odgajati buduće naraštaje. Uz to, moramo ih sada odgajati i kao super-natjecateljice – moraju imati najbolje ocjene, moraju biti vrhunske sportašice kako bi 'zaradile' sportske stipendije. To su dvije vatre. Treća je – pritisak da budu i savršena izgleda."

Ima puno razloga, kaže psiholog Hinshaw, zbog kojih je, za tinejdžerke, sadašnji trenutak u povijesti i najbolji, ali i najgori. Pritisci svih vrsta, kaže on, čine ih ranjivijima, podložnijima ozbiljnim problemima mentalnog zdravlja.

"Svaka četvrta djevojka u Sjedinjenim Državama do svoje 19. godine prolazi kroz barem jedan napad depresije, pokušava počiniti samoubojstvo, pati od poremećaja u ishrani, bilo da se radi o kompulzivnom prejedanju ili anoreksiji, ili pokušava sebi nanijeti ozljede, unakaziti se," kaže profesor Hinshaw.

On izražava zabrinutost zbog tih pritisaka za koje kaže da odvlače pažnju sa stvarnih problema adolescencije, a to je kreiranje suvislog i značajnog identiteta:

"Suviše veliki broj djevojaka, s kojima smo razgovarali za moju knjigu, priznao nam je da se u školi, u razredu, ne javljaju. Pitali smo – zašto ne, dobre ste učenice? Odgovorile su: Ako nas prvi odgovor nije dobar ili točan, odmah dobijamo niže ocjene. To je strašno, jer kako će učiti, kako će sebe izgraditi i znati što u konačnici sa sobom žele činiti ako ne smiju preuzimati rizike, pa i pogriješiti!"

Pritisak da budu savršene objašnjava i zašto tolike djevojke postaju i fizički agresivne. Profesor Hinshaw nastavlja:

"Sa svim mogućnostima koje se djevojkama danas pružaju u sportu, one od rane dobi uče kako svoja tijela koristiti u fizičkom smislu.To nije loše. Ali nasilje djevojke nad djevojkom – zbog mladića, zbog statusa... dovelo je, tijekom posljednjeg desetljeća, do velikog postotka nasilja medju djevojkama. Pritisak izvana, dakle, ne rezultira samo nasiljem nad samom sobom, već i nad drugima."

U svojoj knjizi Hinshaw prenosi priče o tinejdžerkama koje su se našle izmedju tri vatre. I ukazuje na rane simptome prevelikih pritisaka kako bi ih roditelji mogli prepoznati i kako se njihove kćeri ne bi morale same s tim problemima nositi. Posjekotine, opekotine... možda se skrivaju pod dugim rukavima? Ozbiljan razlog za zabrinutost! Ponašanje koje odaje duboku unutrašnju bol koju nisu u stanju opisati riječima? Radi li se samo o prolaznom neraposloženju ili ozbiljnijem, dubljem gubitku interesa, motivacije, promjeni ponašanja medju vršnjacima? To mogu biti stvarni pokazatelji depresije. Opsjednutost izgledom, težinom? Sve su to znaci koji govore da vaše dijete treba pomoć mame i tate.

Roditelji, naglašava Hinshaw, igraju ključnu ulogu u borbi protiv “tri vatre,” u sprječavanju toga da se negativni utjecaji pritisaka odraze na njihove kćerke. Važno je za stolom, tijekom objeda, razgovarati. Važno je zajedno jesti barem nekoliko puta tjedno. Pitati što su gledale na televiziji, čitale u novinama i časopisima. Jesu li to vijesti i članci ili samo – reklame i oglasi. Moraju li baš sve djevojke, i one najmlađe, izgledati kao super-manekenke?

Roditelji, dodaje Hinshaw, mogu također djeci pomoći u stjecanju šireg i dubljeg razumijevanja života tako što će im govoriti, i u tome ih ohrabrivati, da ne moraju biti najbolji u svemu, svaki put:

"Mgu im, naravno, sugerirati razne sportove, pružati razne ideje. I reći da je potpuno u redu ponekad i ne raditi ništa, ne baviti se svake minute svakog dana nekom aktivnošću zato što će to poslije dobro izgledati na nekom papiru, u njihovoj molbi ili životopisu. Možda je najbolji način borbe protiv 'tri vatre' u promicanju jedne šire slike i šireg osjećaja svrhe i predanosti u životu, u zajednici, davanja sebe i povezivanja s jednim svijetom širih granica i horizonata.

Psiholog Stephen Hinshaw kaže da mlade djevojke, uz roditeljsku pomoć i vođenje, mogu maksimalno iskoristiti sve mogućnosti koje im se danas pružaju dok istovremeno uče kako voditi jedan zdraviji, stvarniji i uravnoteženiji život.

XS
SM
MD
LG