Linkovi

Predsjednik Obama s posadom Apolla 11


Predsjednik Barack Obama ugostio je jučer u Bijeloj kući trojicu astronauta koji su prije četrdeset godina bili posada Apolla 11, prilikom prvog spuštanja na Mjesec.

Kada je Neil Armstrong postao prvim čovjekom koji je zakoračio Mjesecom, Baracku Obami bilo je sedam godina. Kao i stotine milijuna ljudi širom svijeta, Obama se sjeća tih dana. Sjeća se, primjerice, kako je na Havajima – na ramenima svog djeda – gledao kako američka mornarica iz Tihog oceana vadi kapsulu Apolla 11, s astronautima koji su, samo nekoliko dana prije, hodali Mjesecom. "Sjećam se da mi je u ruci bila američka zastavica i da mi djed rekao kako je Apollo 11 primjer da Amerikanci, ako nešto čvrsto odluče, mogu postići bilo koji cilj" - rekao je predsjednik Obama.

Četrdeset godina kasnije, predsjednik Obama je ugostio trojicu članova posade Apolla 11 u Bijeloj kući. Za Neila Armstronga, Michaela Collinsa i Buzza Aldrina rekao je da su istinski heroji čiji je let u svemir nadahnuo generacije Amerikanaca: "Zbog njihova junaštva, njihove smirenosti pod strašnim pritiskom, naši su se horizonti proširili, ne samo ovdje u Sjedinjenim Državama već i u cijelom svijetu."

Odajući priznanje trojici astronauta, predsjednik je odao i priznanje američkoj Agenciji za istraživanje svemira, NASA-i, koja će – kako je rekao – i u godinama koje dolaze poduzimati misije koje će inspirirati. Predsjednik Obama obećao je podršku njegove administracije američkom svemirskom programu: "Dok ovdje stojimo, nova generacija djece zagledana je u nebo i sanjari da će jednog dana postati novi Armstrong, novi Collins i novi Aldrin. Naš je zadatak da osiguramo da im NASA omogući ostvarenje njihovih ambicija."

Nešto ranije, na tiskovnoj konferenciji u Agenciji za istraživanje svemira, Buzz Aldrin - 'drugi' čovjek u povijesti koji se prošetao površinom Mjeseca - založio se za pojačani napor u istraživanje svemira, konkretno za slanje ljudske posade na Mars. "Mislim da se vraćamo onome što NASA, a i nacija, žele – a to je istraživanje svemira. Za mene, istraživanje znači – idemo negdje gdje još nismo bili" - rekao je Buzz Aldrin.

Sljedeći mjesec, NASA će predsjedniku Obami dostaviti izvješće o raznim opcijama u vezi istraživanja svemira.


XS
SM
MD
LG