Linkovi

Talibani objavili snimak zarobljenog američkog vojnika


Talibanski pobunjenici danas su objavili video snimak na kojem se vidi američki vojnik koji je nestao iz svoje baze 30. lipnja.Američki dužnosnici su potvrdili da se nam snimci vidi zarobljeni vojnik Bowe Bergdahl iz savezne države Idaho, dodajući kako američke snage čine sve što je u njihovoj moći da ga oslobode.Na 28 minuta dugom video zapisu, koji je postavljen na jedan talibanski web sajt, dvadeset trogodišnji vojnik govori engleski s talibanima i poručuje Amerikancima, čiji bližnji se bore u Afganistanu, da "prisile vladu da ih dovede kući".

Novinska agencija Reuters citira vojnog glasnogovornika kapetana Jon Stocka koji kaže da je korištenje zarobljenika u promičbenesvrhe protivno međunarodnim zakonima". Na snimku Bergdahl kaže da je 14. srpnja, međutim, vjerodostojnost ove informacije nije potvrđena. Jedan talibanski zapovjednik na jugoistoku Afganistana kaže da će ubiti Bergdahla, ukoliko američka vojska ne prekine operacije u pokrajinama Paktia i Ghanzi.Američki dužnosnici kažu da je ovaj vojnik zarobljen prošli mjesec nakon što je napustio svoj logor u društvu trojice Afganistanaca.

Od drugih vijesti iz Afganistana recimo da je NATO savez priopćio da je došlo do pada jednog helikoptera tijekom polijetanja na jugu zemlje, kojom prilikom je poginulo 16 osoba.Dužnosnici kažu da se radi o helikopteru ruske proizvodnje i da je do pada došlo tijekom polijetanja iz zrakoplovne baze u Kandaharu. Vojna glasnogovornica je priopćila da nije zabilježena neprijateljska vatra u blizini pada.

XS
SM
MD
LG