Linkovi

Predsjednik Obama oštro osuđuje napade na hotele u Džakarti


Predsjednik Obama oštro osuđuje napade na hotele u Džakarti i kaže da su Sjedinjene Države spremne pomoći vladi u Indoneziji. U pismenom priopćenju američki predsjednik je izrazio najdublju sućut žrtvama i njihovim bližnjima. "Američki narod stoji uz indonezijski narod u ovim teškim vremenima, a američka je vlada spremna pomoći indonezijskoj kao prijatelj i partner kako bi odgovorila i oporavila se od ovih nečuvenih napada" - stoji u priopćenju predsjednika Baracka Obame.

Policija u Indoneziji priopćila je da je najmanje osam osoba ubijeno a 50 ranjeno danas u gotovo simultanim bombaškim napadima na dva luksuzna hotela u Džakarti. Ministar sigurnosti je izjavio da je do eksplozija došlo u hotelima Ritz-Carlton i Marriott i da su prouzročene eksplozivom visoke kvalitete.

Jedan vladin dužnosnik jeizjavio kako se među žrtvama nalazi mnogo stranaca. Vlasti kažu da je jedna bomba bila postavljena pokraj restorana u Ritz-Carltonu, a druga u podrumu Marriotta. U tom je hotelu kasnije pronađena još jedna neeksplodirana bomba.

Predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono izjavio je da su ovi napadi terorističko djelo i obećao je hvatanje odgovornih za njih. Nitko još nije preuzeo odgovornost, međutim slični napadi u prošlosti pripisivali su se južno-azijskoj terorističkoj mreži Jemaah Islamiyah.

Jemaah Islamiyah, koja je povezana s al-Qaidom, odgovorna je za bombaške napade na Baliju kad je poginulo preko 200 osoba. Iako su mnogi čelnici ove terorističke mreže ubijeni ili uhićeni, nekoliko ključnih članova s dovoljnim logističkim i tehnološkim kapacitetima još je uvijek na slobodi. Jedan od njih je Noordin Mohammad Tom – malezijski militant kojeg se smatra najtraženijom osobom u Aziji.

Američki Savezni ured za istrage FBI opisuje ga kao "regrutera, izrađivača bombi i instruktora u Jemaah Islamiyah". Cilj ove organizacije je uspostava islamske države u Indoneziji i na drugim mjestima jugoistočne Azije. Prema nekim izvješćima, možda je došlo do podjele unutar čelništva ove organizacije glede toga kako ostvariti te ciljeve, jer se neki pripadnici protive korištenju nasilja.

XS
SM
MD
LG