Linkovi

Među ostacima srušenog zrakoplova pronađena crna kutija


Iranski mediji javljaju da se putnički zrakoplov sa 153 putnika i 15 članova posade srušio 16 minuta nakon polijetanja s teheranskog aerodroma u blizini grada Qazvin, na sjeveru zemlje. Prema riječima očevidaca, zrakoplov se zapalio, strmoglavio, udario u tlo i eksplodirao. Na mjestu nesreće nastao je krater dubine 10 metara.

Riječ je o avionu tipa Tupoljev tvrtke Caspian Airlines. Zrakoplov star 22 godine letio je iz Teherana u Erevan u Armeniji. Putnici su većinom bili Armenci, a bilo je i nekoliko Gruzijaca. Ovo je treća nesreća Tupoljeva u Iranu od 2002. godine, a civilnu i vojnu flotu u toj zemlji većinom čine stariji zrakoplovi ruske proizvodnje.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izrazio je sućut obiteljima žrtava. Armenska vlada je priopćila da je predsjednik Serz Sargsyan prekinuo službeni put kako bi se vratio u Erevan. Glasnogovornik Crvenog polumjeseca izjavio je za lokalnu televiziju da su u trenutku nesreće bile vrlo teške vremenske prilike, dodajući kako su spasilačke ekipe locirale crnu kutiju iz srušenog zrakoplova.

Caspian Airlines je rusko-iranska kompanija koja je osnovana početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Zrakoplovne nesreće relativno su česte u Iranu što se pripisuje zastarjelim zrakoplovima koji se nalaze u iranskoj floti. U prošlosti Teheran je za to krivio Sjedinjene Države zbog sankcija koje su mu onemogućavale da nabavlja rezervne dijelove. Međutim, zrakoplovi Caspian Airlinesa ruske su proizvodnje, tako da američke sankcije nemaju nikakav utjecaj na njihovo održavanje.

XS
SM
MD
LG