Linkovi

Veleposlanik Bradtke u oproštajnom posjetu kod predsjednika Mesića


Američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea kojem istječe trogodišnji veleposlanički mandat, primio jedanas u oproštajni posjet predsjednik Republike Stjepan Mesić. Iako odlazi,kazao je Bradtke prilikom oproštajnog susreta s Mesićem, Hrvatska će u njemu imatitrajnog i velikog prijatelja.

Robert Bradtke: Uvjeren sam da ćemo i nakon mog odlaska nastaviti našu dobru suradnju na temelju naše zajedničke predanosti demokraciji i vladavini prava, i na temelju našeg zajedničkog interesa stabilnosti mira i integracija u jugoistočnoj Europi.

Predsjednik Mesić je na zadnjem susretu Bratkeu uručio visoko hrvatsko odličje „Red kneza Trpimira s ogrlicom“, za posebne zasluge u unapređenju hrvatsko američkih odnosa.

Stjepan Mesić: Vi ste puno učinili na relaksaciji i kad je bilo malo zategnutosti vi ste znali to staviti u okvire da bi opet došli u normalu i da bi opet surađivali još bolje.

Bivši premijer Ivo Sanader Bradtkea je u oproštajni posjet primio još početkom prošlog tjedna nekoliko sati prije nego je Sabor potvrdio novu premijerku Jadranku Kosor.

Robert Bradtke veleposlaničku je dužnost u Hrvatskoj preuzeo u srpnju 2006. godine, ali to nije bio i njegov prvi dolazak u Hrvatsku. U Hrvatskoj je boravio još sedamdesetih godina prošlog stoljeća na početku diplomatske karijere.U posljednje tri godine, uvrijeme njegova veleposlaničkog mandata, Hrvatsku je posjetio bivši američki predsjednik Georg Bush, Hrvatska je postala punopravnom članicom NATO saveza i učvrstila odnose s SAD-om.

Nakon Bradkea na mjesto novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj dolazi James Foley, karijerni diplomat koji je u posljednje dvije godine obnašao dužnost visokog koordinatora za izbjeglice iz Iraka.

XS
SM
MD
LG