Linkovi

'Na dnu neba' - književni prvijenac Williama Packa


Knjiga "Na dnu neba" prati različite životne putove brata i sestre. Pisac William Pack kaže da knjiga nije autobiografska, no da je bila inspirirana elementima iz njegovog života:

"Mjesta radnje su u svakom slučaju autobiografska. Glavni likovi rođeni su i odrasli u ruralnoj Montani, u okolici mjesta Roundup, u siromaštvu. Tako je počeo i moj život."

Montana je savezna država na sjeveru Sjedinjenih Država, puna otvorenih prostora i planina, i ima nadimak Zemlja velikog neba, no u rudarskom gradu Roundupu ekonomija je bila u lošem stanju i glavni likovi počinju svoju priču na dnu. Brat odlazi iz mjesta, dok sestra ostaje, i kako se priča razvija tijekom sljedećih 30 godina, oni će proći kroz različita iskušenja. Pack kaže da je njegovo djetinjstvo bilo teško i obilježeno zlostavljanjem i ovisnošću. Zbog tih problema on je od strane suda proglašen pravno neovisnim kad mu je bilo samo 15 godina.

"Kad mi je bilo 16, prestao sam ići u školu, radio sam po cijelu noć, različite poslove, također i popodne. Oženio sam se kad mi je bilo 17, postao otac s 18, rastao se kad mi je bilo 19. Dakle, početak mi je bio pomalo težak," kaže William Pack.

Pack je radio kao lučki radnik, konobar i vozač kamiona, kao noćni hotelski inspektor, i vozač stroja za čišćenje leda na hokejaškim utakmicama. S vremenom se počeo baviti prodajom, a kasnije je ušao u polje financijskih usluga, koje mu je omogućilo veću zaradu. Uz pomoć prijatelja dobio je posao u brokerskoj kuci Merrill Lynch. Kroz par godina napredovao je i preselio se u New York i postao dužnosnik jedne tvrtke na Wall Streetu, da bi se potom preselio u Kaliforniju u silicijsku dolinu. Postao je potpredsjednik firme Citigroup Smith Barney, i direktor odjela za sjevernu Kaliforniju.

On kaže da su većina njegovih kolega bili pošteni i marljivi, no bili su neki koji su prekoračivali granice etike. Dijelovi knjige su inspirirani događajima koje je Pack vidio u stvarnom životu, te kaže da se likovi u njegovoj knjizi nalaze uronjeni u intrige i moralne dileme:

"Za njega je najvažnije izbrisati naslijeđe povijesti, i on opsesivno radi na tome, i nađe se u industriji gdje se pliva u novcu. On je jako dobar u tome i zarađuje odlično. No, činjenica je da svi mi sa sobom nosimo vreću ožiljaka bez obzira gdje odemo, bez obzira u kakvim se okolnostima zateknemo."

Glavni lik u knjizi se nadje pred trenutkom istine, kao i Pack u svojem vlastitom životu - u 41. godini života, sretno ponovno oženjen i sa zavidnim primanjima nađe se sučeljen s ozbiljnom bolešću, te počne preispitivati smjer u kojem se njegov život kreće.

Napustivši brokerski posao, on se odlučio posvetiti onome što je propustio u mladosti, a to je dobro obrazovanje. Cilj mu je bio upisati se na sveučlište Stanford, što mu je i uspjelo. Pack kaže da je bio najstariji diplomac na svojoj godini. No on je imao još jedan cilj, a to je bio napisati knjigu, za što je potražio pomoć profesora na Stanfordu i također pisca, Johna L'Heureuxa. On mu je pomogao u editiranju knjige, kroz koje je Pack naučio kako pisati prozu.

Za svoju drugu knjigu Pack kaže da će koristiti iskustvo iz prve ruke o zlouporabi moći na Wall Streetu, a možda će se u njoj naći mjesta i za njegovu novu strastiz studentskih dana – arheologiju.

XS
SM
MD
LG