Linkovi

Istrage kontroverznih protu-terorističkih programa iz prošlosti mogle bi blokirati važne zakonodavne inicijative predsjednika Obame


Dnevnik Washington Post piše o sve glasnijim pozivima iz Kongresa Sjedinjenih Država da se istraži legalnost nekih od programa prethodne administracije u borbi protiv terorizma.

Najnoviji povod bilo je otkriće novog direktora Središnje obavještajne službe, CIA-e, Leona Panette da je CIA neposredno nakon terorističkih napada na New York i Washington, 2001. godine, otpočela s tajnim naporima da ili zarobi ili eliminira vođe al-Qaide. Sam po sebi, program ne bi bio kontroverzan da su o njemu bili obaviješteni čelni ljudi kongresnih odbora koji nadgledaju obavještajne službe. Ali, kako se čini, nisu – i sada zato demokrati u Zastupničkom domu i Senatu traže istragu ovog slučaja.

Washington Post piše da je CIA ove napore držala u tajnosti na zahtjev tadašnjeg dopredsjednika Richarda Cheneya.

Republikanci međutim smatraju da CIA nije trebala Kongres izvijestiti o ovom tajnom programu, jer je on već u začetku bio prekinut – naime američke obavještajne službe nisu imale niti sredstva a niti kontakte u inozemstvu kako bi organizirale atentate na vođe al-Qaide. Akcije protiv pojedinih terorista uglavnom se provode koristeći se bespilotnim letjelicama – piše Washington Post.

******

Inzistiranje demokrata u Kongresu da se istraže kontroverzni protu-teroristički programi koje je inicirala prethodna administracija stavljaju predsjednika Baracka Obamu u težak položaj – piše list Christian Science Monitor koji odnedavno izlazi samo na internetu.

Liberalna baza Demokratske stranke – još uvijek vrlo ozlojeđena politikom Georgea Busha - zamjerit će Obami ako ignorira pozive za istragom. S druge strane, ovakva bi istraga mogla ugroziti usvajanje zaista važnih Obaminih prioriteta – zdravstvenog osiguranja za sve građane kao i nove energetske politike, koja bi se koncentrirala na alternativne izvore te poduzela odlučne korake na planu borbe protiv klimatskih promjena.

Ukoliko se Bijela kuća odluči istraživati prijeporne protu-terorističke programe iz prošlosti, to će dodatno polarizirati Kongres i predsjednik će teško dobiti podršku umjerenih republikanaca, koja mu je potrebna da bi reformirao zdravstvo i energetski sektor.

Osim toga, kongresna svjedočenja o protu-terorizmu odvući će pozornost javnosti i reforma zdravstva će mjesecima biti u drugom planu, što Obama ne želi – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG