Linkovi

'Rock Steady' - novi album jazz saksofonista Richarda Elliota


Novi album jazz saksofonista Richarda Elliota odaje počast nekim od najvećih zvijezda R&B glazbe. Naslovna pjesma, Rock Steady posvećena je glazbenici čije je ime sinonim soul glazbe - Arethi Franklin.

Richard Elliot odrastao je slušajući soul glazbu, stoga ne čudi njegov povratak tim korjenima, s interpretacijom Arethine skladbe Rock Steady u stilu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Elliot kaže da glazba koja je poslužila kao inspiracija za ovaj album ima trajnu kvalitetu, i dio je američkog glazbenog nasljeđa.

Ovaj tenor saksofonist svira klasike R&B-a već godinama, s repertoarom prepunim jazz verzija popularnih skladbi glazbenika kao što su Stevie Wonder, Ashford and Simpson, te The Stylistics, kao i njegov najpoznatiji remake pjesme When a Man Loves a Woman, Percy Sledgea.

Elliot nastavlja s obradom starijih soul skladbi sa glazbom dvije R&B ikone, Eddija Kendricksa i Curtisa Mayfielda.

Elliotu su bile samo tri godine kada se iz Glasgowa u Škotskoj s obitelji preselio u Los Angeles. Kaže da je saksofon počeo svirati u 11. godini i to samo zato što mu se sviđao oblik tog istrumenta. Dok je bio tinejdžer pružila mu se prilika da ide na turneje s Natalie Cole i The Pointer Sisters. Nakon toga, posvetio se studijskom radu, kao prateći tenor saksofon legendama Motowna, kao što su Smokey Robinson, The Temptations i The Four Tops. Njegov petogodišnji rad s Tower of Power osamdesetih godina prošlog stoljeća doveo je do vrhunske solo karijere i do jednog od najprodavanijih smooth jazz umjetnika današnjice.

Na albumu Rock Steady pojavljuju se neki od velikana smooth jazza, uključujući trubača Ricka Brauna, klavijaturista Jeffa Lorbera i gitarista Dwighta Sillisa. Uz njih tu su još i Louis Conte na udaraljkama, te bubnjar Ricky Lawson.

XS
SM
MD
LG